
Αύξηση της διειδυτικής μηνιγγίτιδα αναφέρει σε συνέντευξή του ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ο οποίος περιγράφει το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα που είναι κοινό σε όλες της μορφές της νόσου.
«Γενικά υπάρχει μια αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια, όχι όμως σε επίπεδα πολύ υψηλά, δηλαδή υψηλότερα από πριν την πανδημία» σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τη έξαρση της μηνιγγίτιδας προσθέτοντας πως «το έχουμε δει σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ωστόσο δεν φαίνεται τα κρούσματα στην Ελλάδα να συνδέονται το ένα με το άλλο μεταξύ τους, είναι σποραδικά, οπότε δεν υπάρχει μια «επιδημία μηνιγγίτιδας»,σημειώνοντας πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί το φαινόμενο.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «δεν υπήρχε περίοδος που να μην είχαμε μηνιγγίτιδα και προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι πιο ελαφριές μορφές είναι από ιούς και ο πιο βαριές μορφές είναι από βακτήρια και η πιο βαριά από όλες συνήθως είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική».
Οσον αφορά στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας ο καθηγητής τόνισε πως δεν προσφέρει εφ όρου ζωής ανοσία όμως δίνεται σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ γιατί εκεί υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος.
Το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα
Αναφορικά με το πρώτο σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας σημείωσε:
«Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέμε η δυσκαμψία αυχένα, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος με το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σε όλες τις μηνιγγίτιδες όποιας προέλευσης και να είναι».
Τέλος ανέφερε ότι «είναι η περίοδος που έχουμε πολύ υψηλή κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως γρίπη Α, αλλά και γρίπη Β, σε αντίθεση με την covid, η οποία είναι στη χαμηλότερη κυκλοφορία που είχαμε ποτέ».