
Τα φρούτα είναι βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής γιατί μας προσφέρουν πολλά οφέλη με τους ειδικούς να συνιστούν τουλάχιστον 2–3 μερίδες φρούτων την ημέρα, κατά προτίμηση φρέσκα και εποχής.
Ωστόσο δεν είναι όλα τα φρούτα εξίσου θρεπτικά και κάποια μπορεί να μην είναι και τόσο ωφέλιμα.
Το καλύτερο είναι να τα συνδυάζεις για ποικιλία. Όμως, μερικά ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Η κατάταξη τους
- Μύρτιλα
- Ρόδι
- Ακτινίδια
- Μήλα
- Αχλάδια
- Ελαφρώς άγουρες μπανάνες
- Πεπόνια
- Πορτοκάλια
- Σταφύλια
- Υπερώριμες μπανάνες
Σύμφωνα με τον Δρ. Saurabh Sethi, γιατρό του Harvard, οι (υπερ)ώριμες μπανάνες συγκαταλέγονται στις χειρότερες επιλογές. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο και δεν τροφοδοτούν σωστά τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Όπως εξηγεί, όσο ωριμάζει μια μπανάνα, τόσο χάνει φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, ουσίες που λειτουργούν ως πρεβιοτικά.
View this post on Instagram