Σε κρίσιμο σημείο η αντιμετώπιση του Κορωνοϊού στη χώρα

Στη συνέντευξη τύπου της 25ης Αυγούστου που δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υφυπουργό Υγείας κ Βασίλη Κοντοζαμάνη, έγινε αντιληπτή η αλλαγή επικοινωνιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης για την πανδημία. Μία εξέλιξη που λαμβάνει χώρα ενώ όλα δείχνουν, πως βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο η αντιμετώπιση του Κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Γιαννης Ζαπάντης σχολιάζει την επικαιρότητα για το KidsHub

Γράφει ο Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

Οι Υφυπουργοί της Κυβέρνησης πραγματοποίησαν εκτεταμένες αναφορές στα επιτεύγματα του Ελληνικού λαού στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ακόμα και όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς πιέστηκε από δημοσιογραφικές ερωτήσεις που άφηναν αιχμές για Κυβερνητικές ευθύνες στα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, μίλησε για συνευθύνη κράτους, κοινωνίας και πολιτών. Μάλιστα περιόρισε την ατομική ευθύνη στιγματίζοντας ως παραδείγματα, μεμονωμένες ανεύθυνες συμπεριφορές επαγγελματιών ή πολιτών που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.  Παρόλα αυτά, απέφυγε να αποδεχθεί συγκεκριμένες ευθύνες της  Κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης της πανδημίας. Ειδικά για το θέμα ανοίγματος των συνόρων στο τουρισμό, υπεραμύνθηκε της Κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας πως αυτό έγινε λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

Η αλλαγή αυτή ήταν εμφανής, καθώς στις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά υπερτονίσθηκε σε αντίθεση με προηγούμενες ενημερώσεις – όπου γινόταν διαρκής λόγος για τον κρίσιμο ρόλο της ατομικής ευθύνης –  πως η τήρηση των μέτρων και η επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της νόσου, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του κράτους με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Όπως συγκεκριμένα σημείωσε είναι ένα επίτευγμα του περήφανου Ελληνικού λαού, που επέδειξε συνέπεια και πειθαρχία, ολόκληρη την περίοδο της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, εντύπωση προκάλεσε η διχογνωμία του Νίκου Χαρδαλιά και του Γκίκα Μαγιορκίνη, σχετικά με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε με απόλυτο τρόπο πως δεν υφίσταται νέο κύμα πανδημίας. Πρόκειται είπε για τοπικές εξάρσεις που αντιμετωπίζονται με τον κατάλληλο τρόπο και μέτρα. Σε αντίθεση με τον Καθηγητή Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε σε δύο τουλάχιστον σημεία της ομιλίας αλλά και των δηλώσεων του, πως η καταγραφή υψηλού αριθμού κρουσμάτων την τελευταία περίοδο αποτελεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Παρόλα αυτά υπήρξε καθησυχαστικός δηλώνοντας πως το δεύτερο αυτό κύμα δεν τον ανησυχεί καθώς οι εξάρσεις του φαίνεται να βρίσκονται υπό έλεγχο.

Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που αυτό έχει σε σχέση με το πρώτο κύμα ως προς το προφίλ των νοσούντων. Εξήγησε μάλιστα τους λόγους που αφορούν στην αύξηση των περιστατικών νόσησης  από νεαρότερες ηλικίες. Κατέληξε πάντως πως το δεύτερο αυτό κύμα φαίνεται να είναι ηπιότερο του αναμενόμενου.Θα πρέπει όμως οι νεότερες ηλικίες να προσέξουν καθώς είναι κρίσιμος ο ρόλος τους στη μεταδοτικότητα της νόσου, λόγω της επαφής τους με ηλικιωμένα άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Κατά το διαδικαστικό μέρος της ενημέρωσης ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε 168 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα εκ των οποίων τα 45 καταγράφηκαν στην Αττική. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους 31 διασωληνωμένους συμπολίτες μας, σημειώνοντας το λυπηρό φαινόμενο δύο εξ αυτών να ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 17 ετών. Ανέφερε πως η έξαρση των κρουσμάτων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, οφείλεται στην κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα και τη χαλάρωση στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέδειξε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των επαναμολύνσεων από τον ιό. Σημείωσε πως υπάρχει τέτοια πιθανότητα αλλά με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δε φαίνεται να συνοδεύεται από βαρύτερες κλινικές εικόνες. Σε κάθε περίπτωση είπε, θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσίευση περισσότερων στοιχείων από σχετικές ιατρικές μελέτες.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του μιλώντας για την επιβράδυνση που παρατηρείται στις δύο τελευταίες ημερήσιες αναφορές του Ε.Ο.Δ.Υ, στην εξάπλωση του νέου Κορωνοϊού.

Σημείωσε πως βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο η αντιμετώπιση του Κορωνοϊού στη χώρα και η μείωση αυτή των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Για το λόγο αυτό συνέστησε επαγρύπνηση από όλους, λόγω της δυναμικής υπερμετάδοσης που διακρίνει τον ιό. Όπως και να χει συμπλήρωσε καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι κοινωνικές επαφές 7 – 10 ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές.

Κατά τον ίδιο η χρήση μάσκας αποτελεί το καλύτερο εργαλείο αντιμετώπισης της μεταδοτικότητας της νόσου. Δεν παρέλειψε να τονίσει πως εν’ όψει ενδεχόμενης περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο, η λήψη των όποιων μέτρων θα στηρίζεται στην υποχρεωτική χρήση της.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων σε περίπτωση εξάπλωσης της νόσου, ο καθηγητής Μαγιορκίνης απάντησε πως ο αριθμός κρουσμάτων για τη λήψη τέτοιων μέτρων, είναι ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών που θα προκαλέσουν πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Για την ώρα είπε, κάθε συζήτηση είναι άκαιρη, καθώς δεν υφίσταται πίεση στο σύστημα υγείας λόγω και της αλλαγής του προφίλ των νοσούντων με τη μείωση του ορίου ηλικίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για τη φερεγγυότητα των στοιχείων που ανακοινώνονται.

Δεν πρόκειται είπε για αποφάσεις μέτρων που προκύπτουν ανεξέλεγκτα. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα στοιχεία που προκαλούν τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη για την Κυβέρνηση, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ανέφερε μάλιστα ως παραδείγματα τις χώρες του Ισραήλ και της Νέας Ζηλανδίας. Χώρες που όπως είπε τα πήγαν καλά κατά την πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά πλέον αντιμετωπίζουν και αυτές πρόβλημα.

Ο Υφυπουργός εξέφρασε την άποψη πως η χώρα βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο και δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Στο πλαίσιο της τυπικής ενημέρωσης που πραγματοποίησε, επανέλαβε τους χώρους που είναι υποχρεωτική η τήρηση της χρήσης μάσκας. Κατήγγειλε τις θεωρίες συνομωσίας που όπως είπε παραπλανούν την κοινωνία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας. Επιπλέον ανέλυσε το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για τις βεβαρημένες περιοχές της χώρες και σημείωσε τους καρπούς των προσπαθειών περιοχών όπως ο Αμπελώνας Λάρισας και ο Πόρος. Περιοχές στις οποίες αίρονται τα μέτρα, κατόπιν της μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέμεινε στο επιχείρημα πως η έξαρση της νόσου στη χώρα δεν οφείλεται στον Τουρισμό.

Επικαλέστηκε για άλλη μία φορά συγκεντρωτικούς αριθμούς εισερχομένων τουριστών και ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, σε αντιστοιχία με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων που προέκυψαν στις πύλες εισόδου. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον αλγόριθμο EVA και την ικανότητα του να στοχεύει σε επιλεγμένους ελέγχους ενώ δεν έλλειψε και η αναφορά στο εξαιρετικό σύστημα ιχνηλάτησης, που όπως ισχυρίστηκε διαθέτει η χώρα.

Επιπλέον ήταν κατηγορηματικός ως προς το θέμα της αξιοπιστίας των στοιχείων που ανακοινώνονται από τα όργανα της πολιτείας. Για όσους μας κατηγορούν είπε, απαντούμε πως δεν αποκρύπτουμε κρούσματα, αλλά προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που νοσούν. Επίσης, επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown παρά μόνο λήψη τοπικών η υπερτοπικών μέτρων.

Επεσήμανε επίσης πως η κούραση μετά από τόσους μήνες ταλαιπωρίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έξαρση της νόσου που παρατηρείται στη χώρα μας την τελευταία περίοδο. Όμως ο ιός τόνισε είναι ακούραστος και η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μαραθώνιος.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Προστασίας απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση όλων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως παλεύουμε κάθε μέρα, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Γιάννης Γερ. Ζαπάντης

 

 

Διαβάστε ακόμη

Νέο ωράριο στο Μετρό της Αθήνας
Νεκρό το 3χρονο αγοράκι που πυροβολήθηκε στο κεφάλι
Τρίχρονο παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό
Το χειμερινό ωράριο για τον μειωμένο νυχτερινό ρεύμα
Η παιδική ταινία “Όζι: Η Φωνή του Δάσους” στους κινηματογράφους
Η ταινία “Looney Tunes: Ο Πόρκι & ο Ντάφι Σώζουν τη Γη” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

Η Λέσχη της Φύσης στο ΚΠΙΣΝ
“Ένας κόσμος από χαρτί” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Δράση για όλη την οικογένεια στην Δημοτική Πινακοθήκη
Ιζαντόρα Ντακ στη Λυρική Σκηνή
28η Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο
“Το Γαϊτανάκι” της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο Άβατον
Share This Post