Ποια χώρα θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης αποσκοπώντας εκτός των άλλων και στην προστασία των παιδιών.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).

Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και στην προστασία των παιδιών από τη χρήση τους, καθώς έχει αυξηθεί η χρήση αυτών των προϊόντων.

Αυξανόμενη ανησυχία για τη χρήση από παιδιά

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίζα Νάντι, δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση δεν λέει στους ανθρώπους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, “αλλά είμαστε όλο και πιο ανήσυχοι, ιδίως για τον αριθμό των παιδιών που άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα”, που έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

“Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει αυτός ο κύκλος, όπου τα παιδιά συνηθίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε όλο και μικρότερες ηλικίες”, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Υγείας, Άντριου Γκουίν, δήλωσε: “Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το ότι ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 11-15 ετών χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι, και γνωρίζουμε ότι τα αναλώσιμα είναι το προϊόν επιλογής για την πλειονότητα των παιδιών που χρησιμοποιούν σήμερα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

“Η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης όχι μόνο θα προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά κυρίως θα μειώσει την ελκυστικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά και θα τα κρατήσει μακριά από τα χέρια των ευάλωτων νέων”.

Η Λίμπι Πικ, επικεφαλής του τμήματος πόρων στη Green Alliance, ανέφερε: “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα παιδιά και ο πλανήτης μας, και για πολύ καιρό η αγορά τους αναπτυσσόταν ανεξέλεγκτα”.

STEM Education STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική

Οι επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία μέχρι την ημερομηνία αυτή “για να πουλήσουν οποιοδήποτε εναπομείναν απόθεμα και να προετοιμαστούν για την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης”, ανέφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA).

Εκατομμύρια πετάχτηκαν την προηγούμενη χρονιά

Πέρυσι υπολογίστηκε ότι σχεδόν πέντε εκατομμύρια ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης είτε πετάχτηκαν στα σκουπίδια είτε απορρίφθηκαν ακατάλληλα κάθε εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο – σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Το DEFRA ανέφερε ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αγγλία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 400% μεταξύ 2012 και 2023. Σημείωσε ότι το 9,1% του βρετανικού κοινού τώρα τα αγοράζει και τα χρησιμοποιεί.

 

Διαβάστε ακόμη

Η κατάσταση της 13χρονης που έπεσε από το μπαλκόνι σχολείου
13χρονη μαθήτρια έπεσε από μπαλκόνι σχολείου
Αλλάζει απότομα ο καιρός για 48 ώρες
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
ΕΦΕΤ: Νέα ανακοίνωση για την ανάκληση της φέτας
Είναι τοξική η πικροδάφνη στα σχολεία;

Δείτε ακόμη

Doukas Summer Camp 2026
Πασχαλινές δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
“Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος” στην ΕΒΕ
“Το σπίτι με τα παράθυρα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια ξεχωριστή διαδικτυακή αστρονομική εμπειρία
“Η Επανάσταση των Χρωμάτων” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post