ΗΠΑ: Μαστογραφία από τα 40

karkinos mastou

Το U.S. Preventive Services Task Force συνιστά στις γυναίκες να ξεκινούν τη μαστογραφία στα 40 τους έτη κι οχι αργότερα λόγω των αυξημένων περιστατικών καρκίνου του μαστού στις μικρότερες ηλικίες.

Οι νέες συστάσεις είχαν αρχικά προταθεί πέρυσι και είχαν τεθεί για ένα διάστημα υπό δημόσια διαβούλευση. Σήμερα είναι οριστικές. Εκδόθηκαν από το U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), οι γνωμοδοτήσεις του οποίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Έως σήμερα, μεταξύ των 40 και 50 ετών, οι γυναίκες καλούνταν να αποφασίσουν ατομικά, βάσει του ιστορικού τους και των προτιμήσεών τους για τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μαστογραφία, μια εξέταση που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού. Οι προηγούμενες συστάσεις χρονολογούνται από το 2016.

Η αλλαγή δικαιολογείται από την αύξηση των περιστατικών καρκίνων σε νεαρότερες ηλικίες.

Περισσότερες γυναίκες στα 40 τους διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, με ένα ποσοστό αύξησης 2% κάθε χρόνο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Task Force, Γουάντα Νίκολσον.

Σύμφωνα με αυτό το πάνελ των ειδικών, το να μειωθεί η ηλικία στα 40 έτη θα μπορούσε να επιτρέψει να σωθούν 20% επιπλέον ζωές. Και η νέα προσέγγιση «έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ενδεχόμενο όφελος για τις μαύρες γυναίκες», σημείωσε η Νίκολσον. Οι μαύρες γυναίκες εμφανίζουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, επισημαίνει το USPSTF, εκτιμώντας εντούτοις ότι το να ξεκινήσουν οι μαστογραφίες στα 40 έτη θα είναι «ένα σημαντικό πρώτο βήμα, όχι όμως επαρκές» για να μειωθεί αυτή η διαφορά.

Αυτές οι συστάσεις αφορούν τις γυναίκες έως 74 ετών. Πέραν αυτής της ηλικίας, λίγες έρευνες υπάρχουν σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του προσυμπτωματικού ελέγχου και των θεραπειών. Το επιστημονικό πάνελ εξηγεί επιπλέον την επιλογή του να συστήσει έναν έλεγχο κάθε δύο χρόνια κι όχι σε ετήσια βάση.

«Αν και ένας ετήσιος έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένους καρκίνους νωρίτερα, το να γνωρίζουμε εάν αυτό θα βελτίωνε την υγεία των γυναικών ή θα αύξανε τον αριθμό των επιβλαβών επιδράσεων δεν είναι σαφές», σημείωσε. Αυτές οι επιδράσεις ενδέχεται να είναι η λανθασμένη διάγνωση ενός καρκίνου ή το να λάβει κανείς μια θεραπεία που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post