Έρευνα: Τα παχύσαρκα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας ως ενήλικες

paxos

Σύμφωνα με έρευνα  που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης τα παχύσαρκα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας ως ενήλικες. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας μια σειρά πιθανών συμπτωμάτων, όπως προβλήματα στην όραση, την κίνηση των χεριών ή των ποδιών, την αίσθηση ή την ισορροπία. Πρόκειται για μια δια βίου πάθηση που μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία.

Σύμφωνα με τη σουηδική μελέτη, ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Θεραπείας Παιδικής Παχυσαρκίας. Η βάση δεδομένων, γνωστή ως Boris, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μητρώα στον κόσμο για τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία για παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών που εντάχθηκαν στο μητρώο μεταξύ 1995 και 2020 και συνέκρινε τα δεδομένα τους με τα παιδιά του γενικού πληθυσμού. Η μελέτη περιλάμβανε στοιχεία για περισσότερα από 21.600 παιδιά με παχυσαρκία– τα οποία ξεκίνησαν θεραπεία για την πάθηση όταν ήταν κατά μέσο όρο 11 ετών– και περισσότερα από 100.000 παιδιά χωρίς παχυσαρκία.

Τί έδειξε η μελέτη

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκε σε 28 παιδιά με παχυσαρκία (0,13%), και σε 58 παιδιά χωρίς την εν λόγω πάθηση (0,06%). Η μέση ηλικία διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των ομάδων, με τους ασθενείς να διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο σε ηλικία 23 ετών.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα αναδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνει την ευαισθησία για πρώιμη εμφάνιση ΣΚΠ κατά περισσότερο από δύο φορές.

«Μία από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι ότι προκαλεί μια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή η οποία όμως γίνεται χρόνια και πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πιστεύεται επίσης ότι η χρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η απώλεια βάρους μειώνει τη φλεγμονή και πιθανότατα τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, Εμίλια Χάγκμαν και Κλωντ Μάρκους.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία το οποίο θα διεξαχθεί στη Βενετία τον Μάιο.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαβάστε ακόμη

Από κατάποση κι όχι κακοποίηση πέθανε το βρέφος στην Κω
«Θερίζει» ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 50
Οι σημερινοί έφηβοι θα πάρουν σύνταξη στα 72,5
ΕΜΥ: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία
Ξεκινά το πρόγραμμα “Ανοιχτά σχολικά προαύλια”

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post