Έρευνα: Πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παιδική παχυσαρκία


 • Ερευνητές από το Karolinska Institutet σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, διαπίστωσαν πως για να αντιμετωπιστεί η παιδική παχυσαρκία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να υπάρξει έγκαιρη θεραπεία.

  Σύμφωνα με την μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 170 μικρά παιδιά στη Σουηδία που είχαν λάβει θεραπεία για διαγνωσμένη παχυσαρκία. Τα παιδιά, ηλικίας 4-6 ετών, συμμετείχαν στην έρευνα, μέσω παιδιατρικών κλινικών στην περιοχή της Στοκχόλμης.

  Τα παιδιά και οι γονείς τους κατατάχθηκαν τυχαία σε τρεις κατηγορίες θεραπείας: τυπική θεραπεία, ομάδα γονικής υποστήριξης ή ομάδα γονικής υποστήριξης με τηλεφωνική υποστήριξη παρακολούθησης.

  • Τα παιδιά και οι γονείς της τυπικής ομάδας θεραπείας είχαν συναντήσεις που εστιάζονταν στη διατροφή και την άσκηση με γιατρό, παιδίατρο και/ή διαιτολόγο.
  • Οι δύο ομάδες γονικής υποστήριξης δεν αφορούσαν τα παιδιά και εστίασαν στο πώς οι γονείς θα μπορούσαν να προωθήσουν υγιεινούς τρόπους ζωής στην οικογένεια με θετικό τρόπο και χωρίς συγκρούσεις.

  Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά και στις τρεις ομάδες βελτίωσαν την κατάσταση του βάρους τους και είδαν μείωση του βαθμού παχυσαρκίας τους. Ωστόσο τα παιδιά των οποίων οι γονείς έλαβαν γονική υποστήριξη, είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως όσα έλαβαν και τηλεφωνήματα παρακολούθησης.

  Καταλήγοντας οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ενώ η παχυσαρκία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, η έγκαιρη και εντατική θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, «πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι αν αρχίσετε να τα θεραπεύετε στην εφηβεία τους».  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub