
Το τσουρέκι με μαστίχα Χίου, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, θεωρείται μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία.
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα», προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία:
”Τσουρέκι πασχαλινό με μαστίχα Χίου – MINOS FOODS” με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 02/06/25 και αριθμό παρτίδας LOT 078C4, συσκευασίας καθαρού βάρους 600g, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την MINOS FOODS A.E.B.E. που εδρεύει στη Βιομηχανική Ζώνη Καλυβίων Αττικής. Το προϊόν εξετάστηκε από το Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ και χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, καθώς το ανωτέρω δείγμα διαπιστώθηκε να περιέχει την ουσία ”κουμαρίνη” σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικό επιτρεπτό όριο για την συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αποτυπώνεται στην αμέσως επόμενη σελίδα του δελτίου Τύπου), να μην το καταναλώσουν».
Τι είναι η κουμαρίνη
Η κουμαρίνη είναι μια φυσική χημική ένωση που ανήκει στην κατηγορία των βενζοπυρανών.
Έχει ευχάριστο άρωμα που θυμίζει βανίλια και φρέσκο σανό. Χρησιμοποιείται σε αρώματα, καλλυντικά, αρωματικά χώρου. Σε μεγάλες ποσότητες, η κουμαρίνη μπορεί να είναι ηπατοτοξική (επικίνδυνη για το συκώτι) και ενδέχεται να έχει αντιπηκτική δράση, δηλαδή να εμποδίζει την πήξη του αίματος. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει περιοριστεί ή απαγορευτεί η χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων σε πολλές χώρες.