“Μπαρούτι για την Επανάσταση”: To νέo παιδικό βιβλίο από το ΠΙΟΠ

Στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει το νέο παραμύθι «Μπαρούτι για την Επανάσταση» της Σοφίας Καλαντζάκου, σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη.

Η έκδοση, που συνδέεται με τη θεματική του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα, περιγράφει την καθημερινή ζωή δυο παιδιών της περιοχής, κατά την προεπαναστατική περίοδο. Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Κυρίως, όμως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην Επανάσταση του 21;

Με τον άμεσο λόγο της, η Σοφία Καλαντζάκου, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο New York University, μάς ταξιδεύει σε έναν κόσμο οικείο στους μεγάλους αλλά εν πολλοίς άγνωστο στα παιδιά. Με αφετηρία την κοινή πορεία και την αγάπη των δυο πρωταγωνιστών, της Βιολέτας και του Νικόλα, η συγγραφέας φωτίζει πτυχές της προεπαναστατικής ιστορίας της Δημητσάνας, καθώς και της συμμετοχής των κατοίκων της στις πολεμικές ετοιμασίες για την Επανάσταση.

Ο εικονογράφος Θάνος Τσίλης προσεγγίζει με ευαισθησία και δυναμισμό τους χαρακτήρες και το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του παραμυθιού συνδυάζοντας στοιχεία που παραπέμπουν σε κόμικς και παιδικό graphic novel. Η ζωγραφική και σχεδιαστική σύνθεση μάς μεταφέρει στη Δημητσάνα, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις και τους μηχανισμούς που σήμερα αποτελούν εκθέματα του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.

Το παραμύθι «Μπαρούτι για την Επανάσταση» διατίθεται και σε γραφή Braille (ISBN 978-960-244-218-0). Μεταγράφηκε και εκτυπώθηκε στο Εκτυπωτικό Τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη

Μωρό 10 μηνών πνίγηκε από τροφή και μεταφέρθηκε στην Αθήνα
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για δωρεάν βιβλία με voucher της ΔΥΠΑ
Αγνοούμενος 11χρονος βρέθηκε ζωντανός μετά από τρία χρόνια
ΔΥΠΑ: Στα 758 Ευρώ το Επίδομα Γονικής Άδειας
Μεγάλη φωτιά στην Οινόη Αττικής
Ξεκινούν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Δείτε ακόμη

Η “Οδύσσεια” του Ηλία Καρελλά ζωντανεύει στο Θέατρο Κάππα
Αστρορομποτική στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης
«Πολυάννα, το παιχνίδι της χαράς» από την Κάρμεν Ρουγγέρη
Το Summer BOOM Village Family Festival επιστρέφει
Καλοκαιρινές δράσεις στον Εθνικό Κήπο
Νέα εργαστήρια για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ με θέμα την μεταξοτυπία
Share This Post