Τέμπη: Νέες αποκαλύψεις από την νέα έκθεση Κοκοτσάκη

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά το τελικό πόρισμα που κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος κος. Κοκοτσάκης.

Στην τελικό του πόρισμα οτεχνικός σύμβουλος που είχαν ορίσει κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων Τεμπών, κος Κοκοτσάκης, καταλήγει ότι ο θάνατος 30 επιβατών προήλθε από εύφλεκτα υγρά.

Aνάλυση και συσχέτιση των απομαγνητοφωνήσεων από τις κλήσεις στο 112 με το βιντεοληπτικό υλικό από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, γίνεται στη συμπληρωματική έκθεση τεχνικών συμβούλων οικογενειών θυμάτων, που κατατέθηκε σήμερα στον εφέτη ανακριτή Λάρισας. Εκεί ακούγονται φωνές επιζώντων να φωνάζουν «δεν μπορώ να αναπνεύσω», «έχω ελάχιστο οξυγόνο».

«Λέει μου τελειώνει το οξυγόνο γιατί; Διότι προσπαθεί να αναπνεύσει, τραβάει αέρα αλλά δεν παίρνει οξυγόνο και καταλαβαίνει ότι ναι μεν υπάρχει κάτι για να εισπνεύσει αλλά αυτός δεν είναι αέρας», επεσήμανε ο κος Κοκοτσάκης.

Ο θάνατος προήλθε από εύφλεκτα υγρά

Σύμφωνα με την έκθεση ο θάνατος 30 επιβατών προήλθε από εύφλεκτα υγρά, αποκλείοντας όμως το έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών των αμαξοστοιχιών.

«Αυτά είναι φαινόμενα που δημιουργούνται μόνο με μια συγκεκριμένη μερίδα καύσιμου υλικού που δεν μπορεί να είναι άλλο τους χημικούς διαλύτες συμπεριλαμβανομένων υδρογονανθράκων», εξήγησε ο ειδικός.

Στον εφέτη ανακριτή έχει κατατεθεί και ένα βίντεο από drone της Πυροσβεστικής. Εκεί έχουν καταγραφεί άνθρωποι στα συντρίμμια λίγη ώρα μετά την τραγωδία.

«Φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν έπρεπε να είναι εκεί, κάποιοι είναι των υποδίκων εταιρειών ευρίσκονται στις τέσσερις τα ξημερώματα», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Σε προσφυγή κατά της απορριπτικής διάταξης του εφέτη ανακριτή για αναβάθμιση των κατηγοριών στα δύο στελέχη της Hellenic Train θα προχωρήσει ο πατέρας της 20χρονης Μάρθης και δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος, με τον ίδιο να διερωτάται γιατί έχει καθυστερήσει τόσο το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ για την πρόκληση της φωτιάς.

Εν τω μεταξύ προθεσμία για να απολογηθεί τον Φεβρουάριο πήρε το δεύτερο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Μεταφορών που κατηγορείται για την τραγωδία των Τεμπών.

Οι πραγματογνωμοσύνες

Στο MEGA μίλησε ο συγγενής θύματος του δυστυχήματος στα Τέμπη, Χρήστος Κωνσταντινίδης.

«Αυτό που κατατέθηκε την Παρασκευή εκτός από το πόρισμα της ομάδας Κοκοτσάκη, είναι 3 πολύ δυνατές τεχνικές πραγματογνωμοσύνες από 3 χημικούς Μηχανικούς επιστήμονες, οι οποίοι και οι 3 σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χημείο του Κράτους – που υπάρχουν και στη δικογραφία – καταδεικνύουν το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή ότι στο σημείο την ώρα της σύγκρουσης, υπήρχαν πάνω από 10 τόνοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Ο πρώτος χημ. μηχανικός αναδεικνύει την συγκεκριμένη ποσότητα, ο δεύτερος αναφέρει με μαθηματικούς τύπους και τις χημικές αναλύσεις που υπάρχουν ότι η εν λόγω ποσότητα είναι σε πάνω από 10 τόνους υλικό και ο τρίτος ανήγαγε όλα τα υλικά που βρέθηκαν από το Χημείο του Κράτους, στην 1η ώρα την σύγκρουσης γιατί οι δειγματοληψίες πάρθηκαν 29 μέρες μετά. Με την επιστημονική γνώση και την τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύει ότι υπήρχαν περίπου 13,3 κυβικά υλικό την πρώτη ώρα της σύγκρουσης. Και η ομάδα Κοκοτσάκη εμπεριστατώνει τα στοιχεία, ταυτοποιεί το ηχητικό με το βιντεοληπτικό υλικό και αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι κάηκαν σε δεύτερο χρόνο», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Κωνσταντινίδης: «Τραγική είναι η κατάσταση δυστυχώς. Αυτό που θέλουμε είναι ότι το κατηγορητήριο πρέπει να αναβαθμιστεί σε εμπρησμό. Τα λέμε εδώ και πολύ καιρό. Δυστυχώς κάποιοι «σοφά σκεπτόμενοι» που όπως τους βόλευε, μας έλεγαν συνωμοσιολόγους και αυτά δεν συμβαίνουν και ότι υπάρχει μόνο έλαιο σιλικόνης που έχει κάνει αυτό το φαινόμενο. Είναι πολλές οι υποθέσεις που έχουν βγει γι΄αυτήν την υπόθεση. Ωστόσο τα σενάρια στην υπόθεση των Τεμπών έχουν καταρριφθεί όλα, έχει αποδείχνει ότι υπήρχαν αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ότι τα έλαια σιλικόνης δεν συμμετείχαν σε καμία πυρόσφαιρα. Είναι σφραγισμένα τα δεδομένα από όλους τους επιστήμονες. Όλοι  όσοι υπερασπίζονται το σενάριο με το έλαιο σιλικόνης να μας πουν με ποιόν τρόπο το έκαναν και γιατί κατηύθυναν σε λάθος διαδικασίες το κομμάτι της ανάκρισης. Είναι υπόλογοι και θα πρέπει ο εφέτης ανακριτής να ασκήσει και σε αυτούς τις αντίστοιχες διώξεις, δηλαδή στο Χημείο του Κράτους, η προϊσταμένη και η διευθύντρια, όλοι οι υπόλοιποι που έχουν ξεγελάσει τις δικαστικές αρχές. Αυτοί που μας αποκαλούσαν συνωμοσιολόγους είναι μάλλον οι συνωμότες της ιστορίας».

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε επίσης και  στην αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος – το λεγόμενο «μπάζωμα» – και στις επόμενες κινήσεις των συγγενών των θυμάτων υπογραμμίζοντας πως έχουν κινηθεί εναντίον όλων όσων προσπάθησαν να αλλοιώσουν στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Αθωώθηκε για τις κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας
Πρότυπα σχολεία: Μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις Πανελλαδικές από τα Ιδιωτικά
Η συνήθεια που βοηθάει τα παιδιά στον έλεγχο των συναισθημάτων
Μητέρα καταγγέλλει καθηγήτρια για bullying στην 12χρονη κόρη της
Κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό “Σύνταγμα” και “Πανεπιστήμιο”
Η παιδική ταινία “Σκυλάκια στην Όπερα” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

Kumon Ηλιούπολης: To success story της 5χρονης Ελευθερίας
Ο Νυχτερινός Ουρανός της Εθνικής Πινακοθήκης
Η “Λίμνη των Κύκνων” στο Παλλάς
Kids Running Team στο ΚΠΙΣΝ
“Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Brick & Ink!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post