Σοβαρά εγκαύματα σε 4χρονη από θαλάσσια ανεμώνη

sea anemome

Σοβαρά εγκαύματα από θαλάσσια ανεμώνη υπέστη ένα 4χρονο κοριτσάκι καθώς έκατσε πάνω της την ώρα που έπαιζε δίπλα στην θάλασσα.

Το περιστατικό συνέβη στην Ανατολική Φθιώτιδα την περασμένη Κυριακή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας.

Όπως ανέφερε η μητέρα της 4χρονης στο Lamiareport.gr, το κοριτσάκι ούρλιαξε από τον πόνο και αμέσως έτρεξαν κοντά της χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί

Η μητέρα σε αφού απομάκρυνε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια σε συνεννόηση με την παιδίατρο της χορήγησε αντισταμινικό και πλέον χρησιμοποιούν και κορτιζονούχα αλοιφή.

“Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι”, εξηγεί η μητέρα.

Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι σαρκοφάγο ζώο και όχι φυτό, η ομοιότητα του όμως με λουλούδι που προσομοιάζει με τα χρώματα της ανεμώνης, του έχουν δώσει το συγκεκριμένο όνομα.

Το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό. Προκαλεί επίσης χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα, που μοιάζει με έγκαυμα, εξαιτίας του δηλητηρίου που φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.

Βασικό είναι να απομακρυνθούν τα πλοκάμια πάνω από το σώμα μας, με κάτι σκληρό (πχ μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό και όχι με γλυκό νερό.

 

thalassaΠου βρίσκονται οι ανεμώνες

Οι ανεμώνες προσκολλώνται πάνω σε πέτρες. Τις συναντά κανείς όταν πάει να μπει στη θάλασσα και μπορεί να τις πατήσεις κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες. Είναι προσκολλημένες συνήθως σε πέτρες και βράχια και το πιο πιθανό είναι να την ακουμπήσει κανείς κατά λάθος. Γι’ αυτό καλύτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν ανεμώνες να μπαίνει κανείς με παπούτσια μπάνιου.

Για ποιο λόγο έχουν αυξηθεί

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης, όσο και της μέδουσας, στις θάλασσες μας. Και αν η παρουσία της μέδουσας δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη ειδικά στα ρηχά, με αποτέλεσμα να μπορούμε να την αποφύγουμε, τη θαλάσσια ανεμώνη, είναι δύσκολο να την ξεχωρίσουμε από ένα θαλάσσιο φυτό και είναι πιο επικίνδυνη. Για αυτό καλό είναι να μην αγγίζουμε κάτι που δε γνωρίζουμε.

Διαβάστε ακόμη

Λεμφικό περπάτημα στην άμμο
Ο Ολυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO
Να πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο;
Πέντε ταινίες με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους
Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί για νέα τηλεφωνική απάτη
Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Δείτε ακόμη

Full Moon Sleepover στο Πάρκο Νιάρχος
Η «μωβ» παιδική χαρά
Η “Οδύσσεια” του Ηλία Καρελλά ζωντανεύει στο Θέατρο Κάππα
Αστρορομποτική στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης
«Πολυάννα, το παιχνίδι της χαράς» από την Κάρμεν Ρουγγέρη
Το Summer BOOM Village Family Festival επιστρέφει
Share This Post