
Σε πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος μπορεί να οδηγήσει η συνήθεια που έχουν οι οδηγοί να πίνουν καφέ στο αυτοκίνητο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο καφές, όπως και τα υπόλοιπα ροφήματα, ακόμα και το νερό, είναι απαγορευτικά την ώρα που οδηγούμε.
Tο διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες.
«Δεν επιτρέπεται όταν κάποιος οδηγεί, να απασχολεί τα χέρια του σε άλλα πράγματα», λέει στο MEGA ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, αναφέρει:
«Η διάταξη του ΚΟΚ προβλέπει ότι ο οδηγός δεν πρέπει να απασχολεί με τίποτα άλλο τα χέρια του την στιγμή που οδηγεί. Σημασία έχει να μην απασχολούνται τα χέρια των οδηγών με κάτι. Δεν έχει αλλάξει κάτι για την ΕΛ.ΑΣ. Οι κλήσεις που βεβαιώνονταν πριν, όταν απασχολείται με κάτι άλλο ο οδηγός, καταγράφονται και τώρα».
Τί ισχύει σύμφωνα με τον ΚΟΚ
Το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (παράγραφος 1 και 2) αναφέρει τα εξής:
“1. Κάθε κινούμενο όχημα ή συνδυασμός οχημάτων επιβάλλεται να έχει οδηγό.
2. Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του ή τα ζώα του.
Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.
Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση.
Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας”.
Το σημείο-κλειδί είναι η «πλήρη ελευθερία κινήσεων» που σημαίνει ότι όταν ένας οδηγός πιάνει το ποτήρι του καφέ ενδέχεται να μην την έχει.












