Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την υπόθεση του βιασμού τριών παιδιών στα Πετράλωνα που ξεκίνησε το 2017 με την πρώτη καταγγελία των ίδιων των παιδιών.
Για τις παραλείψεις των Αρχών και για το ποιο λόγο δεν απομακρύνθηκαν εγκαίρως τα παιδιά από το περιβάλλον τους μίλησαν στην ΕΡΤ οι Γρηγόρης Λέων, ιατροδικαστής, Σπύρος Χαριτάτος, νομικός εκπρόσωπος των θυμάτων και ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής. Και δυστυχώς τα όσα αποκάλυψαν είναι τραγικά.
Μιλώντας στις «Συνδέσεις» για τον εντολέα του που έχει κάνει αίτημα για να γίνει ανάδοχος γονέας του 17χρουνου είπε ότι γνώρισε τα παιδιά από τη γειτονιά. «Πίσω από κλειστές πόρτες ξέρουμε πολύ καλά ότι συμβαίνουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Κάθε οικογένεια ή κάθε άτομο έχει τη δική του ιστορία που μπορεί να είναι από ευχάριστη έως εξαιρετικά εφιαλτική. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε τις καταγγελίες των ανηλίκων για μια εφιαλτική κατάσταση, σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί».
Αναφερόμενος στην υπόθεση των Πετραλώνων που χειρίζεται διευκρίνισε ότι το τρίτο παιδί της οικογένειας, ένα ανήλικο κορίτσι, παραμένει ακόμη με τη μητέρα του, για την οποία έχει υποβληθεί καταγγελία από τα δύο άλλα παιδιά της για συγκάλυψη στην υπόθεση του βιασμού τους από τον ίδιο τους τον πατέρα.
Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά
Μιλώντας για τα «θολά σημεία» της υπόθεσης ο Γιώργος Καλλιακμάνης, τόνισε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η ολιγωρία είναι εγκληματική. Πριν πέντε χρόνια καταγγέλθηκε το περιστατικό από το ένα παιδι στην εισαγγελέα Ανηλίκων που διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στις ανακριτικές αρχές. Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά».
Ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό τη υπόθεσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής δήλωσε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να υλοποιούνται άμεσα για να προστατεύσουμε και άλλα παιδιά.
Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Χαριτάτος ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος ήταν καλεσμένος της εκπομπής, είναι κοινωνός της υπόθεσης και γνωρίζει αρκετά πράγματα.
Μετά από τρία χρόνια το τραύμα επουλώνεται
Μιλώντας από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας επιβεβαίωση όχι γνωρίζει λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, μη θέλοντας να αποκαλύψει κάτι περισσότερο λόγω του ιατρικού απορρήτου. Ο ίδιος τόνισε ότι «υπήρχε στη συγκεκριμένη υπόθεση μια αντικειμενική δυσκολία. Εάν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν έχουμε δύο γονείς οι οποίοι καταγγέλλονται και οι δύο, αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σε αυτή την περίπτωση που είναι υπό την επιμέλεια των γονέων του, είναι ουσιαστικά απροστάτευτο. Άρα πρέπει να κινηθούν διαφορετικές διαδικασίες από τις συνήθεις».
Όπως είπε, «επειδή υπάρχει καταγγελία έναντι των δύο γονέων, προφανώς υπήρξε αρκετά μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την ιατροδικαστική εξέταση. Στα παιδιά έίναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεσα μια διπλή εξέταση, πρώτα από παιδοψυχίατρο ή παιδοψυχολόγο».
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, «όταν δίνουμε τέτοια εντολή ουσιαστικά κάποιος ψυχολόγος της αστυνομίας κάνει αυτή τη διαδικασία και στη συνέχεια κάποιος ιατροδικαστής πιστοποιεί τα σωματικά πλέον τραύματα πάνω στο σώμα ενός παιδιού. Αυτές οι δύο διαδικασίες, σε συνδυασμό οι δύο εκθέσεις σε συνδυασμό, αξιολογούνται προφανώς από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα η υπόθεση παίρνει το δρόμο που πρέπει να πάρει. Προφανώς και σε αυτή την υπόθεση έχουν γίνει φαντάζομαι αυτές οι διαδικασίες».
Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδεικνύεται η σεξουαλική κακοποίηση μετά από χρόνια ο κ. Λέων δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα.
«Όταν εξετάζουμε ένα παιδί μετά από τρία χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει ιαθεί ακόμα και πλήρως. Σκεφτείτε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα τραύμα. Έτσι ακριβώς γίνεται και για τις περιοχές που γίνεται μία σεξουαλική κακοποίηση. Είναι δυνατόν αυτές ουσιαστικά να ιαθούν εντελώς και μετά από τρία χρόνια ο ιατροδικαστής να μην είναι σε θέση να πει τουλάχιστον με βεβαιότητα εάν έχει κάνει μια πλήρη ιατροδικαστική εξέταση το αν έχει υπάρξει ή όχι κακοποίηση», εξήγησε ο ειδικός.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ