Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, το 1ο τεστ της επόμενης ημέρας

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μία πρώτη άσκηση για τον εσωτερικό τουρισμό.  Με την κίνηση στην Αθήνα να είναι αισθητά μειωμένη, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας από τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και το πρωί του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2020, περίπου 92.000 οχήματα είχαν περάσει από τα διόδια της Αθηνών – Κορίνθου και της Αθηνών – Λαμίας.

Επίσης την Παρασκευή περίπου 29.500 επιβάτες αναχώρησαν από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Τα νούμερα είναι περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με το 2019. Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες, δεν είναι άσχημα!

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει όμως είναι το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Και δεν είναι μόνο το παράδειγμα στην παραλία της Μυκόνου, που πάντα αποτελεί αγαπημένο θέμα των Μέσων, είναι όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά τόσο στην Αθήνα όσο και σε τουριστικά μέρη, που δεν τηρούν τους κανόνες είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί δεν μπορούν. Εσωτερικοί χώροι διασκέδασης που εκ των πραγμάτων έχουν χαμηλή χωριτικότητα αν κρατηθεί η απόσταση του 1,5 μ.  οικονομικά δεν μπορού να ανταπεξέλθουν. Αλλά και οι εξωτερικοί χώροι, πόσα τραπέζια να χωρέσουν; Και πώς θα πληρωθούν ενοίκια, μισθοί, πάγια έξοδα;

Βέβαια εδώ μπαίνει η ατομική ευθύνη του καθένος μας. Και φυσικά πρέπει ο καθένας μας να προσέχει σε ατομικό επίπεδο. Ακόμη όμως και σε κοινωνίες με υψηλό βαθμό αυτοπειθαρχίας, όπως η Σουηδία, ο αριθμός θανάτων ξεπέρασε τους 4.000. Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σύγκριση με τους άλλους σκανδιναβούς γείτονές της. Κι αυτό γιατί η πολιτεία δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα.

Ο ρόλος της πολιτείας ήταν, είναι και θα είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος παράγοντας που καθορίζει τις εξελίξεις. Γι αυτό και τα πήγαμε τόσο καλά στην πρώτη φάση. H πολιτεία έθεσε το αυστηρό πλαίσιο κι εμείς το τηρήσαμε. Τώρα όμως τι γίνεται; ‘Οταν σταματάει η επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα, ανοίγουν τα σύνορα χωρίς τεστ, ξεκίνησαν εσωτερικοί χώροι βραδινής διασκέδασης, ντισκοτεκ…τότε δυστυχώς το μήνυμα από την πολιτεία είναι ένα: ” ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.  Σε οικονομικό αλλά και σε υγειονομικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post