Το μητρικό γάλα σύμμαχος για τον εγκέφαλο του μωρού

Τις τελευταίες δεκαετίες υπογραμμίζεται η σημασία του θηλασμού, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το μητρικό γάλα θεωρείται βασικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών, αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα όμως φαίνεται ότι είναι το συστατικό που ενισχύει καθοριστικά την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Μυο-ινοσιτόλη το πολύτιμο συστατικό

Σύμφωνα με τη μελέτη,  που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, η μυο-ινοσιτόλη είναι το συστατικό που προάγει τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες σχηματίζουν συνδέσεις στον εγκέφαλο των βρεφών. Πρόκειται για ένα μικρό κυκλικό μόριο σακχάρου, το οποίο βρίσκεται τόσο στο μητρικό γάλα, όσο και σε μια τυπική διατροφή ενηλίκων, καθώς περιέχεται στα φρούτα, στα όσπρια και στους ξηρούς καρπούς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αναδείξει ότι το μητρικό γάλα είναι ευεργετικό για τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών, χωρίς όμως οι ερευνητές να είχαν κατανοήσει επαρκώς το γιατί.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν δείγματα μητρικού γάλακτος από μητέρες σε τρεις γεωγραφικά διαφορετικές τοποθεσίες -το Σινσινάτι, την Πόλη του Μεξικού και τη Σαγκάη- υποθέτοντας ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε όλα τα δείγματα -ανεξάρτητα από τη διατροφή, τη φυλή και την τοποθεσία- μπορεί να έχουν βιολογική σημασία.

Παρατήρησαν ότι η μυο-ινοσιτόλη ήταν παρούσα σε όλα τα δείγματα μητρικού γάλακτος σε υψηλές συγκεντρώσεις στην αρχή και σταδιακά μειωνόταν κατά τη διάρκεια της γαλουχίας.

Θέλοντας να το διερευνήσουν περαιτέρω, εξέτασαν τις επιδράσεις της μυο-ινοσιτόλης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μοντέλων, όπως καλλιεργημένων ανθρώπινων νευρώνων και καλλιεργημένου εγκεφαλικού ιστού. Διαπίστωσαν ότι το μόριο της γλυκόζης ενίσχυσε την αφθονία των συνάψεων στους νευρώνες και ενίσχυσε τη νευρωνική συνδεσιμότητα.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά πολύτιμο για το πώς οι μητέρες μπορούν να υποστηρίξουν το σχηματισμό συνδέσεων στον εγκέφαλο ενός βρέφους. Δεν αποτελεί απλώς μια πηγή θερμίδων, αλλά ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολύπλοκο φυσικό προϊόν. Το σώμα της μητέρας είναι πραγματικά προσαρμοσμένο στο να αλλάζει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος ώστε να ταιριάζει με αυτό που χρειάζεται το βρέφος στα διάφορα στάδια ανάπτυξης» εξηγεί ο δρ. Thomas Biederer.

 

Photo by Lucas Mendes

 

Διαβάστε ακόμη

Αρνιακός: Σπάνιο φαινόμενο η τόσο μεγάλη αλλαγή του καιρού
Psaroloco: Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Τα 13 δημόσια λύκεια που θα έχουν Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ)
Καιρός: Έρχεται “ψυχρή μεταφορά”
Κυκλοφόρησε το επίσημο βιντεοκλίπ του τραγουδιού “Αστερομάτα”
Ανακαλούνται γνωστές κρέμες για την ακμή

Δείτε ακόμη

Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Ένα Παραμύθι από το Αυτί στο Μουσείο Βορρέ
Δράσεις για όλη την οικογένεια στην Εθνική Πινακοθήκη
“Είναι Υπέροχο να Είμαι Εγώ” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Ζεστή Σοκολάτα με τον Πικάσο” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Η παιδική όπερα “Είμαι δέντρο που μιλά” στην Μουσική Βιβλιοθήκη
Share This Post