Σωτήρης Τσιόδρας: “Είναι η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή”

Στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση τύπου από το Υπουργείο Υγείας, μετά από πολύ καιρό, έδωσε το παρόν ο Σωτήρης Τσιόδρας. Στην ομιλία του απευθύνθηκε σε όλους μας, από καρδιάς χωρίς κάποιο γραμμένο λόγο, με την έκκληση να τηρήσουμε τα μέτρα γιατί προς το παρόν είναι το μόνο μας όπλο.

Σε μία ημέρα ιστορική, που έχουμε πολλές ιστορικές μνήμες αντρειοσύνης από μία μικρή χώρα απέναντι στο φασισμό πριν πολλές δεκαετίες, νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων, μιλάει η φωνή της συνείδησης.

Και εγώ νομίζω όλοι μας θέλουμε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, γιατί είναι αδύνατον, όπως βλέπετε, να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και το βλέπουμε αυτό με τους αριθμούς από την Ευρώπη, με τους αριθμούς που σιγά-σιγά αυξάνουν και στην Πατρίδα μας και δυστυχώς έχουν και πολλούς νεκρούς.

Θέλω με ήρεμη συνείδηση να πω ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας, ότι εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται η ζωή μας – με δύσκολο τρόπο, το κατανοώ.

Μη νομίζετε ότι μου είναι ευχάριστο να φοράμε μάσκα όλοι ή να φοράνε μάσκα τα μικρά παιδιά. Με μέτρα οριζόντιου τύπου τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό του που έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία.

Το απαγορευτικό έχει τεράστιες πνευματικές συνέπειες, ψυχικές συνέπειες και συνέπειες οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί στην ολότητά τους ακόμα. Παρόλα αυτά, σήμερα είδα με ενδιαφέρον να αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για ακόμα και αυτή την επιλογή αν τα πράγματα συνεχίσουν να προχωρούν έτσι.

Εμείς, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με μια ψυχή και μια φωνή, όπως νομίζω όλοι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε, κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα, ώστε να συνεχίζεται  η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown, το απαγορευτικό με τις συνέπειες που έχει αυτό.

Τονίζουμε όλα αυτά που γνωρίζετε και το πώς πρέπει να τηρούνται αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στη συνείδηση των ανθρώπων, δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, δεν μπορούμε να μπούμε στην προσωπική επιλογή του απέναντι. Και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο στο πώς η πανδημία θα προχωρήσει στην Πατρίδα μας.

Βλέπουμε με στεναχώρια, θα το πω αυτό, και θα ακούσετε κάποια περισσότερα μέτρα από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Δυτική Μακεδονία. Και λέμε πού θα φτάσει αυτό;

Είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας Νοέμβριο, ένα δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως ένα ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο που κουβαλάει όμως μαζί του την ελπίδα του εμβολίου.

Και ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα, γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις.  Άρα, πρέπει να μιλήσει αυτή τη στιγμή η φωνή της συνείδησης. Η αθώα, το τονίζω αυτό, αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μου, των παιδιών σας, των νέων μας, δεν πρέπει να συσχετιστεί με μια ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου, που είναι οι γονείς μας, που είναι η μητέρα μας, ο πατέρας μας, που είναι το συγγενικό μας άτομο που έχει υψηλό κίνδυνο. Και το λέμε κάθε χρόνο αυτό, το λέμε και για την γρίπη.

Είναι χειρότερα τα πράγματα, είναι σαφώς χειρότερα στο δεύτερο κύμα. Το περιμέναμε; Το γνωρίζαμε; Ναι, το περιμέναμε. Έτσι ακριβώς κινούνται οι πανδημίες. Έτσι ακριβώς κινείται μια νόσος για την οποία δεν υπάρχει άμυνα στον πληθυσμό, δεν υπάρχει ανοσία.

Είναι ώρες ευθύνης; Εγώ νομίζω αυτό που λένε όλοι για την ευθύνη και το επαναλαμβάνουν, κουράζει. Είναι η ώρα της συνείδησης. Είναι η ώρα του να μιλήσουν οι καρδιές. Είναι η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή.

Και δεν είναι μια επιλογή σκλαβιάς ή δεσμών. Είναι μια επιλογή ελευθερίας. Είναι μια επιλογή ότι αυτή την στιγμή, αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά.

Και εγώ ελπίζω, ελπίζω ότι το εμβόλιο θα έρθει. Ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο μιας από τις μεγάλες προσπάθειες, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Έχουμε μια ελπίδα ότι το εμβόλιο το αμερικάνικο, δουλεύει επίσης στις μεγάλες ηλικίες.

Σήμερα είχαμε συνάντηση εδώ, στο Υπουργείο, με το Ρώσο πρέσβη. Μας έλεγε για την ελπίδα του ρωσικού εμβολίου, από ένα μεγάλο Ινστιτούτο έρευνας των εμβολίων. Υπάρχει ελπίδα. Ακούμε σήμερα ότι δοκιμάζονται δυο καινούργια φάρμακα σε μεγάλες κλινικές μελέτες στο εξωτερικό.

Δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας, αλλά δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στην διασπορά του ιού. Εγώ, λοιπόν, νομίζω σήμερα είμαι κοντά σας για να δηλώσω αυτό. Να δηλώσω ότι εμείς, σαν επιστήμονες, είμαστε εδώ, παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε σε όσο το δυνατόν λιγότερο περιορισμό να προχωρήσουμε προς τα μπρος.

Δυστυχώς, και πάλι το ξανατονίζω αυτό, δυστυχώς, παραβιάζονται προσωπικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όχι στο επίπεδο του να αισθανθούμε ανελεύθεροι ή εγκλεισμένοι και εξαρτάται από μας πώς θα το δούμε, αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή αυτή την στιγμή. Η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Να πω ένα παράδειγμα. Στο καφέ, το εστιατόριο. Δεν έχω πάει από τον Φεβρουάριο. Δεν έχω ζήσει αυτό που ζούσα πριν. Δεν μπορώ να το περιγράψω με καλύτερα λόγια, αλλά όποιος το έχει στερηθεί σαν και μένα, μπορεί να με καταλάβει.

Εάν ήταν αναγκαίο να πάω ή ήθελα με κάποιο τρόπο και εγώ να ξεσκάσω, να ξεδώσω, να πάω να δω ένα φίλο μου, όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα την μάσκα. Θα την έβγαζα μόνο για να φάω.

Είναι αδύνατον, κύριε Τσιόδρα. Δεν γίνεται. Ναι, αλλά αυτή την στιγμή είναι η μοναδική επιλογή να μην μεταφέρω την νόσο μου σε ένα περιβάλλον έξω από μένα.

Έχουμε τα μέσα μεταφοράς. Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ. Είναι αδύνατον αυτή την στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν.

Εμείς, σαν επιστήμονες, το λέμε συνέχεια. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε στα μέσα μεταφοράς τον συνωστισμό. Όσο αυτό είναι εφικτό. Όσο είναι εφικτό.

Φορέστε την μάσκα σας. Μην την φοράτε την μάσκα με λάθος τρόπο. Κρεμασμένη κάτω – πρέπει να το δείξω – ή κάτω από την μύτη. Πολλούς ανθρώπους βλέπω να την έχουν την μάσκα κάτω από τη μύτη. Με συγχωρείτε, παραβίασα τον κανόνα. Αλλά οι κανόνες δεν είναι  εδώ για να μας δεσμεύουν. Είναι για να είμαστε περισσότερο ελεύθεροι.

Πιάνω πράγματα παντού, δεξιά, αριστερά. Πλένω τα χέρια μου. Είναι  ιδεοψυχαναγκασμός κύριε Τσιόδρα. Όχι, δεν ιδεοψυχαναγκασμός. Είναι μια ελεύθερη επιλογή, η οποία θα εμποδίσει τον ιό να τον μεταφέρω στα μάτια μου. Διάβαζα έρευνα τις προάλλες, ότι όποιος φοράει γυαλιά είναι πιο προστατευμένος και έλεγα, δόξα τω Θεώ, φοράω γυαλιά και δεν είναι  εκτίθενται τα μάτια μου, ο βλεννογόνος των ματιών στον ιό.

Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις. Διαβάζω 140 χθες διασκέδαζαν σε κέντρο. Δηλαδή, μέχρι ποιου σημείου πρέπει να φτάσει αυτή η ανάγκη να ξεδώσω; Αυτήν την περίοδο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2020, 102 χρόνια μετά από μία πανδημία. Είναι  τόσο μεγάλη ανάγκη να ξεδώσω μαζί με άλλους 150 ανθρώπους, αδιαφορώντας για τον διπλανό μου;

Βλέπετε, δεν σέβεται κανέναν. Από τον άνθρωπο ο οποίος  αυτή τη στιγμή  δουλεύει στο εργοστάσιο, στην επαρχία της Ελλάδος, μέχρι τους πολιτικούς υψηλοτάτου κύρους. Πρωθυπουργός ξένης χώρας διάβασα χθες. Δεν υπάρχουν όρια. Ο ιός είναι ένα πράγμα το οποίο δεν σέβεται κάποιου είδους περιορισμούς. Θα διασπαρεί, εφόσον τον έχεις στον αναπνευστικό σου βλεννογόνο, θα τον διασπείρεις στο διπλανό σου.

Το έχουμε πει τόσες φορές. Γιατί πρέπει να το επαναλάβουμε; Δεν πρέπει. Και τελειώνω με το τελευταίο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το Υπουργείο να ιχνηλατήσει τα κρούσματα, να βρει τις στενές επαφές. Όσο περισσότερους ανθρώπους βρίσκουμε στα νέα κρούσματα που είναι στενές επαφές των προηγούμενων, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να ελέγξουμε αυτήν την επιδημία.

Λένε μερικοί ότι η Νότια Κορέα μέχρι και το 80% των νέων κρουσμάτων της, το βρίσκει από την ιχνηλάτηση και είναι επαφές. Εάν φτάσουμε σε τέτοια νούμερα και μπορέσουμε να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα, θα περιορίσουμε την επιδημία. Μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που σας είπα. Που δεν είναι  τόσο δύσκολα, θεωρώ ότι είναι  εύκολα.

Εάν όμως δεν κάνουμε τίποτα από τα ανωτέρω ή τα κάνουμε με βαριά καρδιά ή τα κάνουμε αισθανόμενοι δεσμευμένοι, δεν θα τα τηρήσουμε σωστά. Θα τα τηρήσουμε λάθος. Η επιδημία θα διασπαρεί ακόμα περισσότερο. Η ικανότητα ιχνηλάτησης θα αδυνατίσει και η ιχνηλάτηση βέβαια προϋποθέτει και το ισχυρό testing, το ισχυρό εργαστηριακό δίκτυο και θα μείνουμε πίσω.

Και τότε το σύστημα Υγείας θα πλημμυρίσει και θα θρηνήσουμε ακόμα περισσότερα θύματα. Αλλά, δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο. Εγώ ήρθα να σας μιλήσω για μία άλλου είδους ελευθερία που νομίζω την έχετε και την καταλαβαίνετε.

Δεν μπορώ να σας την επιβάλλω εγώ, ούτε ο Υπουργός, ούτε η Επιτροπή, ούτε κανένας. Αυτή την ελευθερία την επιβάλλει ο εαυτός μας στον εαυτό μας.

Και καμιά φορά, όταν ο ίδιος επιβάλλεις στον εαυτό σου κάποια συμπεριφορά, είναι πολύ πιο εύκολο να την τηρήσεις και εσύ και τα παιδιά σου, στα οποία γίνεσαι παράδειγμα, και οι συνάνθρωποί στο κοινωνικό περιβάλλον και γίγνεσθαι και όλη η Πολιτεία.

Δεν είμαι δάσκαλος, ούτε Καθηγητής. Σας είπα και σας το έλεγα και την πρώτη περίοδο ένας μαθητής είμαι κοντά σας, μαθαίνω και εγώ σε αυτή την πανδημία. Μαθαίνω δουλεύοντας 18-19 ώρες την ημέρα. Κοιμάμαι 3-4 ώρες. Ξενυχτάω για να ετοιμάσω την αναφορά για τον Πρωθυπουργό Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή. 3:30–4:00 το πρωί κοιμάμαι.

Γιατί το λέω; Για να περηφανευτώ για αυτό; Όχι, δεν το λέω για αυτό. Το λέω για να δείξω ότι από όλους μας, ακόμη και από εμένα που μου έτυχε, απαιτείται μία παραπάνω θυσία. Και αυτή τη θυσία την έκαναν οι πρόγονοί μας πριν 80 χρόνια περίπου. Ας την κάνουμε και εμείς σήμερα. Ευχαριστώ“.

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post