Όλα τα παιδιά είναι λίγο ως πολύ κακόφαγα όταν είναι μικρά. Είναι κι αυτό μέρος της ανεξαρτησίας τους. Όμως κάποια παιδιά πραγματικά είναι μίζερα με το φαγητό και μπορεί να μην θέλουν να φάνε σχεδόν τίποτα από αυτά που θα έπρεπε.
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Και πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα οι γονείς;
Σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς έρευνες, τα παιδιά που είναι πραγματικά κακόφαγα, εκδηλώνουν πολύ γρήγορα αυτή τη συνήθεια και συνηθώς έχει μεγάλη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να το «διαγνώσουν» έγκαιρα, ακόμη και πριν το παιδί γίνει 2 χρονών. Μία λύση είναι να του προσφέρουν εναλλακτικές φαγητού που να περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει να μαγειρεύεται ένα φαγητό μόνο και μόνο για το παιδί μέσα στο σπίτι.
Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού παίζει ρόλο επίσης. Πολλές φορές η άρνηση να φάει κάποια φαγητά είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δυσκολεύονται να ελέγξουν τα συναισθήματα τους, τείνουν να έχουν δυσκολίες και στο φαγητό. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Τα κακόφαγα παιδιά δεν είναι συνήθως ελλιποβαρή. Είναι μεν πιο αδύνατα από τα άλλα παιδιά αλλά όχι σε επίπεδο που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Αν ο παιδίατρος σας δεν ανησυχεί, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε κι εσείς.
Ο τρόπος που θα διαχειριστείτε αυτή την ιδιαιτερότητα του παιδιού σας, όμως, παίζει καθοριστικό ρόλο. Η πολύ αυστηρή αντιμετώπιση του τύπου «θα το φας, θελεις δεν θέλεις» έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είναι σαν το γνωστό η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα…
Προσπαθήστε να είστε θετικοί. Πολλές παραξενιές με το φαγητό ξεκινάνε από κάποια αρνητική σκέψη ή εμπειρία σχετικά με το συγκεκριμένο φαγητό ή με το φαγητό γενικότερα.
Καθιερώστε κάποια γεύματα με όλη την οικογένεια. Το να τρως με τους αγαπημένους σου ανθρώπους έχει μεγάλη αξία και βάζει την τροφή σε δεύτερη μοίρα. Δημιουργήστε μία συνθήκη κατά την οποία το παιδί να περνάει καλά την ώρα του φαγητού.
Μην το αναγκάζετε να φάει με το ζόρι. Προτρέψτε το να δοκιμάσει νέες γεύσεις χωρίς καυγάδες και ένταση. Δεν χρειάζεται να φάει μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να το αφήσετε να «λιβανίζει» το φαγητό όλη την ημέρα. Προσπαθήστε να οργανώσετε την ώρα του φαγητού, όταν το παιδί πραγματικά έχει πεινάσει. Με τα ωράρια της καθημερινότητας βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό.
Προτρέψτε το να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού αλλά και στο…μενού. Όσο περισσότερο εμπλέκεται το παιδί στη διαδικασία του φαγητού, τόσο περισσότερο το αισθάνεται σαν κάτι δικό του κι όχι σαν κάτι που του επιβάλλουν οι μεγάλοι.
Δείξτε υπομονή. Η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από τη μία μέρα στην άλλη. Αξίζει όμως να το προσπαθήσετε.
https://kidshub.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b5/