Πως η στάση ζωής που έχετε μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

Ανυπομονείτε να έρθει η επόμενη εβδομάδα; Αισθάνεστε νεότεροι από την ηλικία σας; Έχετε βρει το νόημα της ζωής σας; Αν τα κάνετε όλα αυτά, ίσως να έχετε βρει το μυστικό της μακροζωίας.

Σύμφωνα με μελέτες η συναισθηματική ζωτικότητα που χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, ενθουσιασμό, όρεξη για ζωή, διαχείριση του στρες με ισορροπημένο τρόπο, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο προβλημάτων στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Μελέτη στην Αμερική που εξέτασε 6.000 άτομα για 15 χρόνια, βρήκε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής ζωτικότητας, είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιοαγγειακών προβλημάτων.

Ακόμη και τα άτομα που παρόλο που νοσούσαν από χρόνιες παθήσεις κατάφερναν και διατηρήσουν τη συναισθηματική τους ζωτικότητα σε υψηλό επίπεδο, οι συνέπειες στη βελτίωση της υγεία τους ήταν εξαιρετικά θετικές.

Πώς μπορείτε όμως να βελτιώσετε τη συναισθηματική σας ζωτικότητα;

Αν έχετε συνηθίσει να βλέπετε τη ζωή, σαν ένα μισό άδειο ποτήρι, το να αλλάξετε τρόπο σκέψης δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Μην κολλάτε στην ηλικία σας. Όσοι αισθάνονται νεότεροι από την ηλικία τους, ζουν περισσότερο. Αγγλική μελέτη σε 6.500 άτομα με μέση ηλικία τα 65, έδειξε ότι όσοι αισθανόντουσαν μεγαλύτεροι, είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 8 χρόνια από αυτούς που αισθάνονταν νεότεροι.

Αλλά σκεφτείτε κι αλλιώς. Όσο μεγαλώνουμε ωριμάζουμε, αποκτάμε εμπειρίες και οι ευθύνες μειώνονται.

Άλλη έρευνα από το Οχάιο έδειξε ότι όσοι είχαν θετική άποψη για την ηλικία τους τα τελευταία 25 χρόνια έζησαν 7,5 χρόνια περισσότερο από όσους είχαν αρνητική.

Επικεντρωθείτε στα θετικά. Με την εμπειρία αποκτούμε τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις και κυρίως να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα.

Εξασκείστε της ενσυνειδήτοτητα σας. Ζήστε τη στιγμή και αποδεχτείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας με επιείκεια. Αν έχετε λίγο παραπάνω βάρος δεν πειράζει κι αν κάτι σας τρομάζει δουλέψτε το με ηρεμία.

Διατηρείστε το ενδιαφέρον σας για ζωή. Αν τα παιδιά σας μεγάλωσαν και δεν σας χρειάζονται τόσο πολύ πια, αν σταματήσατε τη δουλειά …δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Ξεκινήστε μία αθλητική δραστηριότητα, προσφέρετε εθελοντική εργασία, κάντε πράγματα που δεν προλαβαίνατε τα προηγούμενα χρόνια. Κρατήστε ζωντανή την κοινωνική σας ζωή. Θα δείτε ότι μπορεί να ανοιχθούν νέοι ορίζοντες που ούτε τους φανταζόσασταν.

 

https://kidshub.gr/h-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-little-amal/

 

https://kidshub.gr/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%ce%ac/

 

Διαβάστε ακόμη

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια
ΕΦΕΤ: Ανάκληση πασίγνωστης μάρκας λαδιού

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post