Ποια εστιατόρια της Αθήνας πήραν Αστέρι Μichelin

Είναι η πιο προβεβλημένη και αναγνωρίσιμη διάκριση για ένα εστιατόριο στον κόσμο. Αρχικά, και μόνο η αναφορά μιας κουζίνας, της έμπνευσης ενός σεφ όπως αποτυπώνεται στο μενού ενός χώρου εστίασης, στον κατάλογο της Michelin αποτελεί τεράστια τιμή.

Η Michelin ανακοίνωσε τον ανανεωμένο οδηγό Michelin Main Cities of Europe 2020, με 1.850 εστιατόρια σε 23 χώρες.  Στην Ελλάδα διακρίθηκαν τα εξής εστιατόρια:

  • Δύο αστέρια Michelin: Σπονδή
  • Ένα αστέρι Michelin: Βαρούλκο Seaside, Botrini’s και Hytra
  • Διάκριση Bib Gourmand: Αθήρι, Nolan, Οικείο, 7 Food Sins.
  • Michelin Plate:  GB Roof Garden, Electra Roof Garden, 2 Mazi, Cookoovaya, CTC, Sushimou, Vezene, Άνετον, Sense, Alficon, Birdman και Ergon House.

Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα. Πρόκειται για τον παλαιότερο και πιο γνωστό Ευρωπαϊκό οδηγό για ξενοδοχεία και εστιατόρια, ο οποίος απονέμει τα περίφημα και διάσημα αστέρια Michelin.

Η απόκτηση ή η απώλεια ενός αστεριού μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την επιτυχία ενός εστιατορίου.

Η ιστορία ξεκινά το 1900, οπότε οι παραγωγοί ελαστικών André  και Édouard Michelin δημοσίευσαν τον πρώτο οδηγό που απευθυνόταν σε Γάλλους αυτοκινητιστές. Εκείνη την εποχή υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη Γαλλία, και ο οδηγός Michelin είχε ως στόχο να ενισχύσει τη ζήτηση για αυτοκίνητα, και ως εκ τούτου για τα ελαστικά αυτοκινήτων. Τα αδέλφια Michelin τύπωσαν περί τα 35.000 αντίτυπα τα οποία διατέθηκαν  δωρεάν και περιείχαν χρήσιμες πληροφορίες για τους αυτοκινητιστές, όπως χάρτες, οδηγίες για την επισκευή και αλλαγή ελαστικών, λίστες με μηχανικούς αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και πρατήρια βενζίνης. Το 1904 οι αδελφοί δημοσίευσε ένα παρόμοιο οδηγό στο Βέλγιο.

Το 1926, ο οδηγός εισήγαγε το αστέρι σε σημεία με αξιόλογο φαγητό και το 1931 προστέθηκαν δυο και τρία αστέρια- το εξώφυλλο του οδηγού αρχικά ήταν μπλε και ακολούθως έγινε κόκκινο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1936 καθορίστηκαν τα κριτήρια για την απονομή τους:

  • Ένα αστέρι: Στο εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του
  • Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, άξιζε την επίσκεψη
  • Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, άξιζε το ταξίδι

Η διαδικασία αξιολόγησης

Οι κριτικοί της Michelin (κοινώς ονομάζονται «ελεγκτές») και επισκέπτονται τα εστιατόρια ανώνυμα: δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και τα έξοδα για τα γεύματα καταβάλλονται από την γαλλική εταιρεία και όχι από το εκάστοτε εστιατόριο που καλούνται να αναθεωρήσουν.

Το 2009 ο New Yorker, έγραψε ότι η Michelin φτάνει μέχρι τα άκρα για να διατηρήσει την ανωνυμία των επιθεωρητών της. Είναι γεγονός ότι πολλά από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δεν έχουν συναντήσει ποτέ έστω και έναν από τους κριτές. Μάλιστα, οι αξιολογητές καλούνται να μην αποκαλύπτουν την επαγγελματική τους ταυτότητα  ακόμη και στους γονείς τους ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Michelin έχει απαγορεύσει στους κριτές να μιλούν σε δημοσιογράφους. Οι κριτικοί συντάσσουν τις εκθέσεις στις ετήσιες συναντήσεις σε κάποιο από τα γραφεία της Michelin ανά τον κόσμο, προσφέροντας στα εστιατόρια τρία, δύο, ένα ή κανένα αστέρι.

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post