Μάσκες για άτομα με προβλήματα ακοής


 • Η Justine Bate και η κόρη της Teona ζουν στην Αγγλία και πάσχουν και οι 2 από κώφωση. Κατάλαβε αμέσως το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει τόσο η ίδια όσο και όλοι οι άλλοι άνθρωποι με προβλήματα ακοής, από τη χρήση της μάσκας.
  Η χρήση της μάσκας ουσιαστικά τους απαγορεύει τη χειλεοανάγνωση που είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο «ακούει» έναν ομιλητή παρακολουθώντας το πρόσωπό του και προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις κινήσεις των χειλιών και της γλώσσας του, προκειμένου να κατανοήσει τον λόγο που αυτός παράγει. Συχνά αποκαλείται «τρίτο αυτί».
  Ετσι έφτιαξε τις δικές της μάσκες, τις αοποίες και πουλάει £5.99.
  Στη χώρα μας, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, με επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζήτησε  ένας αριθμός μασκών που φτιάχνονται στα Ελληνικά εργοστάσια, να είναι διαφανείς «προσφέροντας πρόσβαση σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες». «Είναι σημαντικό (…) προκειμένου σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη δημόσια υγεία να προστατευθούν όλοι ισότιμα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επικοινωνιακές ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η έγκαιρη ενημέρωση και η σωστή προφύλαξη σώζουν ζωές».
  ‘Οπως διευκρινίζουν οι άνθρωποι που ζουν αυτές τις ημέρες αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, όπως η κ. Ισμήνη Πολίτη, «τις διάφανες μάσκες δεν τις ζητούμε για να τις φορέσουμε εμείς, τις ζητούμε για να τις φορέσετε όσοι δεν έχετε πρόβλημα ακοής. Για να μπορούμε να διαβάζουμε τα χείλη σας και να καταλαβαίνουμε τι λέτε».


  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

  Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub