Όλοι μας έχουμε κάποιες στιγμές που ξεχνάμε. Μπορεί να πήγατε στην κουζίνα και να μην θυμάστε γιατί ή να μην μπορείτε να θυμηθείτε το όνομα κάποιου γνωστού ή από που τον ξέρετε…Κενά μνήμης μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς να σηματοδοτούν κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα. Πολλές φορές μάλιστα συμβαίνουν από το πλήθος των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε ή των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά αλλά και από το στρες.
Έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες καλές συνήθειες που μπορούν να προλάβουν προβλήματα μνήμης όπως:
- η φυσική άσκηση,
- ο ποιοτικός ύπνος,
- η κοινωνική ζωή,
- η καλή διατροφή,
- το περιορισμένο αλκοόλ,
- όχι κάπνισμα
Τα προβλήματα μνήμης είναι πολύ ενοχλητικά κι ενίοτε προκαλούν άγχος. Τα καλά νέα είναι ότι έπειτα από χρόνιες επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν πια πράγματα που ξέρουμε ότι βοηθάνε στο να κρατήσουμε το μυαλό μας ενεργό και νέο.
Σας προτείνουμε 6 πρακτικές για μυαλό σε εγρήγορση
Συνεχίστε να μαθαίνετε νέα πράγματα
Το υψηλό επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης είναι αντιστρόφως ανάλογο της πνευματικής κάμψης που έρχεται με τον χρόνο. Προκαλέστε τον εγκέφαλο σας να λειτουργεί και να μαθαίνει συνέχεια. Αν δεν σας το επιτρέπει η δουλειά σας ή δεν δουλεύετε, βρείτε ένα hobby που προϋποθέτει σκέψη.
Χρησιμοποιείστε όσο πιο πολλές αισθήσεις μπορείτε
Όσες περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιείτε για να μάθετε κάτι, τόσο πιο εύκολα ο εγκέφαλος σας θα το συγκρατήσει. Σε μια έρευνα, δείξανε μία σειρά από ουδέτερα συναισθηματικά εικόνες. Κάθε εικόνα συνοδευόταν και από μία μυρωδιά. Στους συμμετέχοντες, δεν ζητήθηκε να θυμούνται τι είδαν. Στη συνέχεια, τους δείξανε κάποιες άλλες εικόνες, χωρίς να συνοδεύονται από μυρωδιές. Όταν τους ζήτησαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους, ποιες εικόνες θυμόντουσαν, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν σε αυτές που είχαν κάποια μυρωδιά.
Πιστέψτε στον εαυτό σας
Κι όμως, τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν απώλεια μνήμης τείνουν να αποκτήσουν. Αν πιστέψετε ότι μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση, το πιο πιθανό είναι ότι θα το καταφέρετε.
Βάλτε προτεραιότητες στη μνήμη σας
Μην αποθηκεύτε άχρηστες πληροφορίες σε βάρος νέων ενδιαφερόντων θεμάτων. Βάλτε reminders στο κινητό για γιορτές, τηλέφωνα, διευθύνεις…και κρατήστε τον εγκέφαλο σας ανοιχτό σε νέες κι ουσιαστικές γνώσεις.
Επαναλάβετε αυτά που θέλετε να θυμάστε
Αν θέλετε να θυμηθείτε κάτι που ακούσατε ή διαβάσατε, πείτε το δυνατά ή γράψτε το. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνετε τον μηχανισμό της μνήμης σας. Αν για παράδειγμα, μόλις σας είπε κάποιος το όνομα του, χρησιμοποιήστε το στη συνομιλία σας μαζί του.
Διαβάστε ακόμη: Creative English at Home. Kαινοτόμες μεθόδοι διδασκαλίας, στο σπίτι, για να αγαπήσουν πραγματικά τα παιδιά τα Αγγλικά.
Αραιώστε χρονικά την…επανάληψη
Η επανάληψη είναι πιο σημαντική όταν γίνεται στο σωστό χρόνο. Είναι καλύτερο να μην διαβάζετε και ξαναδιαβάζετε κάτι σε σύντομο χρονικό διάστημα, σαν να δίνατε…εξετάσεις αύριο. Αντ’ αυτού ξαναδιαβάστε το μετά από λίγο διάστημα. Αυτή η πρακτική, θα σας βοηθήσει να συγκρατήσετε πολύ καλύτερα, την νέα πληροφορία/ γνώση.
Αγλαΐα Στεφάνου