
Στην αθώωση ενός πατέρα ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη σεξουαλική κακοποίηση της 5χρονης κόρης του, προχώρησε με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η ανήλικη παραδέχθηκε πως όσα καταλόγισε στον πατέρα της ήταν ψευδή.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαστές του Συμβουλίου δέχτηκαν την ηχογραφημένη συνομιλία κρίνοντας πως αποτελεί πρόσφορο και αναγκαίο μέσο για να αποδείξει ο κατηγορούμενος την αθωότητά του, παρόλο που το συγκεκριμένο υλικό υπήρξε προϊόν παράνομης καταγραφής.
Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τη σύντροφο του κατηγορούμενου και προσκομίστηκε στο στάδιο της δικαστικής έρευνας προς υπεράσπισή του. Σε αυτή η ανήλικη αποκάλυψε πως όσα είπε σε ψυχολόγο ήταν ψευδή.
Ο Χρήστος Αποστολίδης, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου πατέρα, χαρακτήρισε την απόφαση και το σκεπτικό των δικαστών του Συμβουλίου ως “ρηξικέλευθο” βούλευμα, καθώς το οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο και καταγεγραμμένες συνομιλίες που έχουν ληφθεί χωρίς την άδεια του ομιλητή (στην προκειμένη περίπτωση ενός ανηλίκου), ήταν αρχικά παράνομο αποδεικτικό στοιχείο, όταν αποτελεί ένα από τα μόνα μέσα με τα οποία ο καταγγέλλων μπορεί να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, λαμβάνεται υπόψη και αναγνωρίζεται ως νόμιμο.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως με την ίδια απόφαση, ο δικαστής έκρινε ότι η ομολογία της μητέρας δεν ήταν ψευδής ούτε έγινε κακόπιστα και αποφάσισε να μην της επιβάλει δικαστικά έξοδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ












