Ιχνηλάτηση του ιού μέσω κινητού

Εξετάζεται στην Ελλάδα το λανσάρισμα μιας εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά, που θα συνδράμει στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19, αυτοματοποιημένα, με διατήρηση της ανωνυμίας ασθενών και των επαφών τους.

Στη Γερμανία τίθεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία η ιχνηλάτηση του κορονοϊού μέσω των κινητών τηλεφώνων. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού κρούσματος του κορονοϊού και παρακολούθησης των επαφών του, ώστε να εντοπίζεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση και θεωρείται ότι πληροί τα στάνταρτς ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Εφαρμογή που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία (αποκεντρωμένο μοντέλο) αξιοποιήθηκε στην Ιταλία, αρχικώς σε τέσσερις διοικητικές περιφέρειες όπου είχαν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα του ιού. Μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες καταγράφηκαν 2 εκατ. downloads.  Η Νορβηγία, από την άλλη, η οποία έκανε χρήση μιας παραλλαγής της εν λόγω τεχνολογίας, στην οποία υπήρχε καταγραφή των χρηστών, αποφάσισε να την καταργήσει υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ανταλλαγή των δεδομένων είναι δυσανάλογα υψηλότεροι από αυτόν του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εφαρμογής προϋποθέτει τη χρήση της από το 60%-70% του πληθυσμού, ποσοστό αδιαμφισβήτητα υψηλό. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Ε.Ε., η οποία θεσμοθέτησε πρόσφατα τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός το οποίο επιτρέπει και στο αποκεντρωμένο πρότυπο που θέλει να ακολουθήσει η χώρα μας την «επικοινωνία» με αντίστοιχες εφαρμογές άλλων χωρών.

 

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post