Ιχνηλάτηση του ιού μέσω κινητού

Εξετάζεται στην Ελλάδα το λανσάρισμα μιας εφαρμογής για «έξυπνα» κινητά, που θα συνδράμει στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19, αυτοματοποιημένα, με διατήρηση της ανωνυμίας ασθενών και των επαφών τους.

Στη Γερμανία τίθεται σήμερα σε πλήρη λειτουργία η ιχνηλάτηση του κορονοϊού μέσω των κινητών τηλεφώνων. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού κρούσματος του κορονοϊού και παρακολούθησης των επαφών του, ώστε να εντοπίζεται η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται σε εθελοντική βάση και θεωρείται ότι πληροί τα στάνταρτς ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων.

Εφαρμογή που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία (αποκεντρωμένο μοντέλο) αξιοποιήθηκε στην Ιταλία, αρχικώς σε τέσσερις διοικητικές περιφέρειες όπου είχαν παρατηρηθεί αυξημένα κρούσματα του ιού. Μέσα στις δέκα πρώτες ημέρες καταγράφηκαν 2 εκατ. downloads.  Η Νορβηγία, από την άλλη, η οποία έκανε χρήση μιας παραλλαγής της εν λόγω τεχνολογίας, στην οποία υπήρχε καταγραφή των χρηστών, αποφάσισε να την καταργήσει υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ανταλλαγή των δεδομένων είναι δυσανάλογα υψηλότεροι από αυτόν του κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας εφαρμογής προϋποθέτει τη χρήση της από το 60%-70% του πληθυσμού, ποσοστό αδιαμφισβήτητα υψηλό. Σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και η Ε.Ε., η οποία θεσμοθέτησε πρόσφατα τη διαλειτουργικότητα των εφαρμογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός το οποίο επιτρέπει και στο αποκεντρωμένο πρότυπο που θέλει να ακολουθήσει η χώρα μας την «επικοινωνία» με αντίστοιχες εφαρμογές άλλων χωρών.

 

Διαβάστε ακόμη

Από κατάποση κι όχι κακοποίηση πέθανε το βρέφος στην Κω
«Θερίζει» ο καρκίνος σε ηλικίες κάτω των 50
Οι σημερινοί έφηβοι θα πάρουν σύνταξη στα 72,5
ΕΜΥ: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία
Ξεκινά το πρόγραμμα “Ανοιχτά σχολικά προαύλια”

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post