Η Σκανδιναβική χώρα των 10 εκ. κατοίκων φαίνεται να έχει μια δική της στρατηγική στην αντιμετώπιση της πανδημίας που μένει να κριθεί εκ του αποτελέσματος, η επιτυχία ή η αποτυχία της.
Στην πρώτη φάση της πανδημίας, αντίθετα με τα lockdown που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι αρχές της Σουηδίας δεν περιόρισαν τους κατοίκους και διατήρησαν ανοικτά καφέ, μπαρ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, ζητώντας από τον καθένα «να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο απολογισμός της στρατηγικής ήταν 84.000 κρούσματα και 5.800 νεκρούς. Νούμερα πολύ υψηλά για το μέγεθος της χώρας. Εμείς για παράδειγμα, με παρόμοιο πληθυσμό, έχουμε 10.524 κρούσματα και συνολικά 271 θανάτους.
Σήμερα, δεν υιοθετεί τη στρατηγική της μάσκας, όπως ο υπόλοιπος κόσμος. Στη Στοκχόλμη αυτοί που φορούν μάσκα στο σούπερ μάρκετ, τα γραφεία ή τα μέσα μεταφοράς είναι πολύ λίγοι. Οι υγειονομικές αρχές της Σουηδίας εκτιμούν ότι η μάσκα δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική και επιμένουν στον σεβασμό της τήρησης των αποστάσεων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας, εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του μένει να αποδειχθεί. Ο ίδιος τονίζει ότι όποιος φορά μάσκα ενδέχεται να μολυνθεί εφόσον δεν τη χρησιμοποιεί σωστά.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν αυτή τη στρατηγική «ανεύθυνη» και «ξεροκέφαλη». Όμως σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου παρατηρείται άνοδος των νέων κρουσμάτων της covid-19, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο, τα στοιχεία για τη Σουηδία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο.
Αν και οι γειτονικές χώρες της Σουηδίας για καιρό απέφυγαν τη χρήση μάσκας, όλες άλλαξαν στάση στη μέση του καλοκαιριού. Η Φινλανδία συνιστά πλέον τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, η Νορβηγία στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, ενώ η Δανία την έχει καταστήσει υποχρεωτική στα ταξί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μένει να φανεί αν η εξάπλωση της covid-19 στη Σουηδία θα συνεχίσει να περιορίζεται.