Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39

Η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην υφήλιο με το ρυθμό των 400.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, έχοντας φτάσει τα 41 εκατομμύρια συνολικά από την αρχή της πανδημίας.

Η επιδημία στην Ευρώπη επεκτείνεται, με ρυθμό 145.000 διαγνώσεων ανά ημέρα και 1.000 θανάτων ανά ημέρα. Το σύνολο των ασθενών που κατέληξαν με COVID-19 στην Ευρώπη αγγίζει πλέον τα 240.000 άτομα.

Η Τσεχία κατέγραψε την τελευταία  ημέρα τον υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 πληθυσμού στην Ευρώπη με περίπου 5.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 70 θανάτους ανά ημέρα. Λόγω της εξαιρετικά βεβαρημένης κατάστασης, έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση για πιθανό εθνικό lockdown ώστε να περιοριστεί η έκταση της επιδημίας.

Το Βέλγιο με σχεδόν 900 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, έχοντας δηλαδή την 3η βαρύτερη θνησιμότητα παγκοσμίως, βιώνει για μία ακόμη φορά εκτεταμένη επιδημιολογική επιβάρυνση. Με στόχο την επιβράδυνση της επιδημίας, έχει επιβληθεί η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 20:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Στην Ελλάδα, η επιδημία COVID-19 στα πλαίσια του δεύτερου κύματος, τις τελευταίες ημέρες δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και επέμενε τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από 400. Σήμερα, για πρώτη φορά βλέπουμε πάνω από 600 διαγνώσεις ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7-8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο του συστήματος Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 80.

Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε, ωστόσο, εντός των τελευταίων περίπου 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Μέχρι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα μας 25.370 κρούσματα από τα οποία 5.112 είναι σήμερα ενεργά, ενώ 17.065 συμπολίτες μας έχουν αναρρώσει κατ’ οίκον και 2.684 έχουν  πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

 

https://kidshub.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-2/

 

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post