GIVMED: Δωρίστε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε πια

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια φάρμακα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα 34.000.000 κουτιά φαρμάκων λήγουν κάθε χρόνο και πετιούνται. Πολλά φάρμακα από αυτά που καταλήγουν στις χωματερές και στις αποχετεύσεις είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ,καθώς επιστρέφουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών 2017, o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 34,8% (3.701.800 άνθρωποι) του πληθυσμού της Ελλάδας. Οι άνθρωποι αυτοί, δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες τους, όπως να αγοράσουν τα φάρμακα που χρειάζονται με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η προσωπική τους υγεία, όσο και η δημόσια. Ενδεικτικά τέτοιες ομάδες, σύμφωνα με κοινωνικά φαρμακεία που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με αυτούς τους ανθρώπους είναι οι ακόλουθες:

 1. Όσοι περιμένουν να βγουν στη σύνταξη και έχουν οικονομικά προβλήματα.
 2. Ιδιαίτερα επιβαρυμμένες περιπτώσεις ηλικιωμένων με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα, που η οικογένειά τους αδυνατεί να ανταποκριθεί  στην δαπάνη συμμετοχής αλλά και σε αναγκαία υλικά που δεν καλύπτονται (υλικά κατακλίσεων, καθετήρες κλπ).
 3. Μονογονεϊκές οικογένειες με ιδιαίτερο νόσημα του παιδιού, που απαιτεί την λήψη σκευασμάτων μη συνταγογραφούμενων (ειδικό γάλα, βιταμίνες, Ω3 , πρωτόγαλα κλπ) ή την χρήση υλικών όπως πεταλούδες κλπ που έχουν σοβαρό οικονομικό βάρος.
 4. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας που δεν αναγνωρίζεται πλέον από το κράτος ως εκ τούτου αυξήθηκε το ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα  και αδυνατούν να το καλύψουν.
 5. Ασθενείς με ψυχικές ασθένειες,  νέοι αλλά και μεσήλικες /άνεργοι/ χωρίς  στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον για να καλύψει την συμμετοχή στην δαπάνη σε ιδιαίτερα ακριβά σκευάσματα που τους συνταγογραφούνται.

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη οργανωμένου συστήματος συλλογής και διαχείρισης των οικιακών φαρμάκων. Με τη βοήθεια του GIVMED μπορείς να κάνεις τη ζωή κάποιου καλύτερη. Το GIVMED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που αναλαμβάνει τον ηλεκτρονικό συντονισμό δωρεάς φαρμάκων.

Δώρισε τα φάρμακα που δε χρειάζεσαι πια, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν και ανεξάρτητα από το αν το κουτί είναι ανοιχτό ή κλειστό. Ακόμα και αν έχει περισσέψει μικρή ποσότητα, μην το αγνοήσεις, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι πολύ γενναιόδωρη προσφορά. Σιγουρέψου όμως, πριν το δωρίσεις, ότι πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του φαρμάκου.
 • Δεν είναι φάρμακο που χρειάζεται ψυγείο.
 • Δεν είναι ανοιγμένο εφόσον, πρόκειται για σιρόπι, αλοιφή, σταγόνες ή εισπνεόμενο προϊόν.
 • Δεν ανήκει στην κατηγορία δίγραμμων φαρμάκων.
 • Έχει συντηρηθεί σε ελεγχόμενη θερμοκρασία δωματίου 25 βαθμών και μακριά από κάθε είδους πηγή θερμότητας ή υγρασίας (κουζίνα, μπάνιο).
 • Έχει αφαιρεθεί το κουπόνι του φαρμάκου (δηλαδή το αυτοκόλλητο με τα barcodes).

Δείτε εδώ τα σημεία που μπορείτε να δωρίσετε τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε πια.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Μήπως είναι τοξική η “πολλή” θετική σκέψη;
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Η παιδική ταινία “Σούπερ Μάγκι” στους κινηματογράφους
ΠΟΥ: «Ανησυχητικά» τα ποσοστά εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιακής Φλόγας
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός

Δείτε ακόμη

Το Summer Camp του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης
Easter Security Challenge στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post