Gazpacho, η Ανδαλουσιανή κρύα σούπα που ταιριάζει στο ελληνικό καλοκαίρι

Το Γκασπάτσο (Gazpacho) είναι ίσως η πιο διάσημη κρύα σούπα στο κόσμο και προέρχεται απ’ την Ανδαλουσιανή κουζίνα, όπου τα καλοκαίρια είναι τόσο ζεστά όσο και τα δικά μαςΑυτός είναι κι ένας λόγος που ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας ως καλοκαιρινή συνταγή. Ό άλλος είναι ότι τα βασικά υλικά της είναι τόσο οικεία σε μας, που όλα περιέχονται στην κλασσική μας ελληνική (χωριάτικη) σαλάτα.

Φαίνεται λοιπόν ότι για αιώνες η συνταγή του γκασπάτσο ήταν βασισμένη στο σκόρδο και το μπαγιάτικο ψωμί. Η ντομάτα που σήμερα θεωρείται το βασικό υλικό, προστέθηκε στη πορεία μετά τον 16ο αιώνα, όπως και οι πιπεριές και το αγγούρι. Και βέβαια δημιουργήθηκαν πολλές τοπικές εκδοχές γκασπάτσο σε όλη την Ανδαλουσία, με διαφορετικά υλικά, με την επικρατούσα διεθνώς να είναι απ’ τη περιοχή της Σεβίλης.

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή, θέλει 10 λεπτά προετοιμασία και για τη παρασκευή χρειάζεται απλά ένα μίξερ ή μίξερ χειρός ή food processor ή ακόμη και πολυκόφτης αν τον χρησιμοποιήσετε σε μερικές δόσεις.

Το ξίδι που θα βάλετε είναι καταλυτικό για τη τελική γεύση και έτσι αν δεν βρείτε ξίδι από sherry του Jerez, βάλτε ένα λευκό μπαλσάμικο, αλλά σίγουρα όχι αυτά τα φτηνά ξίδια που κυκλοφορούν σε πλαστικά μπουκαλάκια, γιατί θα αποτελεί γευστική παραφωνία.

Το γκασπάτσο εκτός από ελαφρύ γεύμα ή πρώτο πιάτο, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό σε σφηνάκι, σε κάθε περίσταση, είτε καλοκαιρινή, είτε χειμωνιάτικη. Όταν είχα το εστιατόριο στην Τήνο, ήταν το στάνταρ amuse bouche (καλωσόρισμα) που προσφέραμε στους πελάτες μόλις κάθονταν στα τραπέζια.

Υλικά για 6-8 μερίδες

1 κ. ντομάτες πομοντόρια ώριμες και νόστιμες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3 μικρά αγγούρια ή ένα μεγάλο χοντροκομμένα με τη φλούδα
1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη
1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη
80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
80 ml. λευκό ξύδι από sherry ή βαλασμικό
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
5 αποξηραμένα ντοματίνια, κομμένα σε κομμάτια
αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
κρουτόν
πρέζες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Κόβετε τα υλικά:

Χοντροκόβετε ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριές και αποξηραμένα ντοματίνια και πολτοποιείτε το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε μεγάλο μπολ και τ’ ανακατεύετε.

Γκασπάτσο κρύα σούπα ντομάτας για το καλοκαίρι

2. Περνάτε τα υλικά απ’ το μίξερ:

Βάζετε τα υλικά στο μίξερ. Επειδή το πιο πιθανό είναι ότι δεν χωράνε όλα μαζί, τα βάζετε απλά σε δυο δόσεις, μια και τα έχετε ανακατέψει στο μπολ.

Δείτε τη συνέχεια της δροσερής συνταγής ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη

Βραυρώνα: Δίωξη για ανθρωποκτονία στους γονείς του νεκρού βρέφους
Σημαντική άυξηση των θέσεων σε Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία
Βραυρώνα: Ο πατέρας πέταξε το βρέφος στα σκουπίδια
Παιδικοί Σταθμοί: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με voucher
Βραυρώνα: Νεογέννητο βρέφος βρέθηκε νεκρό σε σκουπίδια
Ένα 13χρονο κορίτσι ήθελε να αυτοκτονήσει επειδή την χτυπούσε ο πατέρας της

Δείτε ακόμη

Ένα μυστήριο … ζητά τη λύση του στο Μουσείο Ακρόπολης
Παιδικές χαρές στο ΚΠΙΣΝ
Το Summer Camp του STEM Education
“Μάνα, Μητέρα, Μαμά Τότε και Σήμερα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Leirion Summer Camp
Μουσείο Κοτσανά Summer Camp 2024
Share This Post