Ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία του κορονοϊού στην Ευρώπη. Ήδη πολλές χώρες παίρνουν νέα δραστικά μέτρα ενώ ανοίγει και πάλι η συζήτηση για μικρά ή μεγάλα lockdown στις διάφορες πόλεις.
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε δήλωσε χαρακτηριστικά πώς «Τα νούμερα του Σεπτεμβρίου πρέπει να χρησιμεύσουν ως κώδωνας συναγερμού για όλους στην Ευρώπη».
Η Αττική από σήμερα ξεκινάει νέα περιοριστικά μέτρα ενώ οι επιστήμονες συστήνουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προς αποφυγή ενός lockdown που δεν θα αντέξει η οικονομία μας.
Στην Ισπανία εφαρμόζεται μερικό lockdown στις κόκκινες ζώνες της περιφέρειας της Μαδρίτης κι ειδικά στις πιο φτωχές συνοικίες της πόλης όπου κατοικούν περίπου 850.000 άνθρωποι (το 13% του πληθυσμού της). Τα πάρκα θα παραμείνουν κλειστά, στις συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 άνθρωποι, ενώ τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν την δυναμικότητά τους στο 50% και να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ στις πληγείσες περιοχές.
Στην Αυστρία, περιορισμοί στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις αλλά κι αυστηρότερα μέτρα ως προς την χρήση μάσκας.
Στην Γαλλία έχουν ενισχυθεί τα περιοριστικά μέτρα, όπως απαγόρευση φοιτητικών πάρτι, σχολικών εκδρομών και επισκέψεων, συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων. Και μάλλον δεν είναι αρκετά. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται νέοι περιορισμοί, που θα περιλαμβάνουν «πιθανό κλείσιμο των μπαρ» ή την «απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων».
Το Ηνωμένο Βασίλειο επαναφέρει αυστηρά μέτρα όπως η απογάρευση των συγκεντρώσεων άνω των έξι ατόμων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, ως «τελευταία αμυντική γραμμή».
Τα νέα κρούσματα αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα των διαγνωστικών τεστ δέχεται μεγάλη πίεση. Τέλος, ο δείκτης R0 έχει ανέλθει στο 1,4.
Στην Τσεχία, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Ρουμανία. Μονόδρομος ήταν η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των μπαρ από χθες, απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων ορθίων σε εσωτερικούς χώρους αλλά κι η επέκταση της χρήσης της μάσκας στα σχολεία.
Η Δανία μειώνει το όριο των συμμετεχόντων σε δημόσιες εκδηλώσεις στους 50 (από 100) και επιβάλλει ατα μπαρ και στα εστιατόρια να κλείνουν στις 22.00 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων της επιδημίας COVID-19.
Η Ολλανδία κατέγραψε χθες 1.972 νέα κρούσματα, αριθμό ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα. Η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν την απαγόρευση των μεγάλων δημοσίων συναθροίσεων και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ νωρίς το βράδυ.
‘Ολες οι χώρες απεύχονται το ενδεχόμενο ενός νέου εθνικού lockdown, όπως αναγκάστηκε να επιβάλλει το Ισραήλ και το οποίο θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την έναρξη του εβραϊκού Νέου Έτους που παραδοσιακά είναι μια περίοδος για οικογενειακές συγκεντρώσεις και θρησκευτικές εκδηλώσεις.
https://kidshub.gr/covid-19-%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/