Από την ενημέρωση των συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, προέκυψαν τα εξής στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Από την έναρξη της πανδημίας, από τις 26 Φεβρουαρίου ως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα τα οποία τα 4.383 είναι ενεργά. 1.738 συνάνθρωποί μας πήραν εξιτήριο από Νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, έχουν εντοπιστεί από την 1η Ιουλίου που κάναμε το άνοιγμα μας στον τουρισμό ως τις 20 Σεπτεμβρίου, συνολικά 1.238 κρούσματα σε σύνολο 530.698 στοχευμένων ελέγχων. Σε τεστ υποβάλλονται εκείνοι από τους 4.092.560 εισερχομενους στη χώρα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς της νόσου και υποδεικνύονται από το σύστημα EVA.
Για αυτό και από την 1 Ιουλίου ως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 έλεγχοι, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 3,8% και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
Επιπρόσθετα, 80 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τις 31 Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 13 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 14 πρόστιμα συνολικού ύψους 56.000 ευρώ.
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν και 9 έλεγχοι ως προς την τήρηση των μέτρων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σχολεία, κατά τους οποίους ελέγχους καταγράφηκε μία παράβαση.
Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων, επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, οι διασωληνωμένοι, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική, όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.
Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7 με 10 μέρες.
Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα, ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων.
Ωστόσο, δείχνει σαφώς ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση. Όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και χθες, η επίδρασή τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κατ’ αρχάς, από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.
https://kidshub.gr/h-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%ce%b7%cf%87/