Covid-19: η κατάσταση στη χώρα μας σήμερα

Σύμφωνα με την 17η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ημερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%. Η δυναμική της επιδημίας παραμένει να είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Περιφέρεια Αττικής. Έχει ακόμα τη μερίδα του λέοντος, με τον αριθμό των διαγνώσεων να υπερβαίνει τις μισές, με αυξητικές τάσεις.

Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32%, από 36% στην προηγούμενη έκθεση σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγωνιστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4%-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.  Για αυτό και μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε και η παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων αγγίζει πλέον τα 34 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 6 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρώπη. Παγκοσμίως οι νέες διαγνώσεις ανά ημέρα είναι στα επίπεδα των 250.000 με 300.000 ανά ημέρα. Ο αριθμός των θανάτων είναι μεταξύ 4.000 με 5.000 ανά ημέρα.

Το δεύτερο κύμα στο Βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται πλέον σε περίοδο αυξημένης μεταδοτικότητας, η οποία σταδιακά θα επηρεάζεται από την πτώση της θερμοκρασίας. Με τη σταδιακή μεταφορά των κοινωνικών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε χώρους οι οποίοι είναι πιο ζεστοί όπου η μετάδοση του ιού γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, είναι λογικό να αναμένουμε αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου.

 

 

https://kidshub.gr/%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%ae-10306-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%ac%ce%bd-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd/

 

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post