‘Ανοιγμα συνόρων με barcode

Με νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες ανοίγουν από 1η Ιουλίου οι πύλες του ελληνικού τουρισμού σε 27 αεροδρόμια της χώρας που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για πτήσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες 8 χώρες.

Aπό την 1η Ιουλίου, καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού

Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία.»

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

«Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα εάν έχουμε 1000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος για το αεροδρόμιο τα 1000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου.», είπε ο κ. Παρασκευής.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και 7 μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ακόμα ταξίδια.

Οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

 

Διαβάστε ακόμη

Ανακοινώθηκαν νέα vouchers για αγορές σε σούπερ μάρκετ
Η αποτυχία είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας
Ομάδα μαθητών δέχτηκε επίθεση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Γιατρός προειδοποιεί για δημοφιλές φρούτο
Όταν ο σχολικός εκφοβισμός μεταφέρεται στο διαδίκτυο
Ελληνική PISA 2025 – 2026: Ποια σχολεία θα συμμετάσχουν

Δείτε ακόμη

“Όταν τα λουλούδια ταξιδεύουν…” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Όταν τα κοχύλια ονειρεύονται… με τον Max Ernst!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Athens Bike Festival: H μεγάλη γιορτή ποδηλάτου επιστρέφει
Η παιδική χαρά στο Πεδίο του Αρεως
Μια σύγχρονη και συμπεριληπτική παιδική χαρά
“Μύθοι του Αστροφώτιστου Ουρανού” στο Πλανητάριο
Share This Post