Πρακτικές από τον κόσμο του πρωταθλητισμού που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας

Για να φτάσει ο αθλητής σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχει περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης, μέσα από τα οποία έχει αποκτήσει ανοχή και αντοχή, ψυχική και σωματική, αλλά και συναισθηματική ωριμότητα. Και φυσικά σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει η ψυχολογική και πνευματική καθοδήγηση που δέχονται από τους εξειδικευμένους συνεργάτες τους.

Όπως υποστηρίζει η Dr Josephine Perry, sports psychologist στην Αγγλία, υπάρχουν κάποιες πρακτικές από τον κόσμο των πρωταθλητών που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους ανθρώπους και να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή και την καθημερινότητα τους. Μοιράζεται μαζί μας 4 «μυστικά» τους.

 

  1. Νιώστε την ανησυχία, στη θετική της εκδοχή

Το να αισθάνεστε ανησυχία-νευρικότητα όταν πρόκειται να κάνετε κάτι που έχει σημασία για εσάς, δεν είναι περίεργο ούτε κακό. Πείτε στον εαυτό σας «δεν είμαι νευρικός, είμαι ενθουσιασμένος». Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο αλλά δουλεύει. Όλοι αισθανόμαστε κάποιες φορές, ένταση ή ανησυχία και συνηθίζουμε να λέμε στον εαυτό μας να ηρεμήσει. Και τις περισσότερες φορές φυσικά χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί δυστυχώς το στομάχι μας… δεν ακούει όταν του λέμε να ηρεμήσει. Το να επαναπροσδιορίσουμε την ανησυχία όμως σε ενθουσιασμό, δουλεύει! Κι αυτό γιατί και τα δύο προκαλούν ψυχολογική διέγερση. Η ανησυχία είναι αρνητικό συναίσθημα και το σώμα σας το νιώθει σαν απειλή, ενώ ο ενθουσιασμός είναι θετικό συναίσθημα και σας προετοιμάζει γιανα ανταπεξέλθετε πολύ καλύτερα στην πρόκληση που αντιμετωπίζετε. O ποδηλάτης Ολυμπιονίκης με τα 6 χρυσά μετάλλια Sir Chris Hoy, μας λέει «μην χρησιμοποιείτε πότε τις λέξεις αγχωμένος ή νευρικός. Να λέτε ενθουσιασμένος και γεμάτος αδρεναλίνη»

 

  1. Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας

Όλοι οι αθλητές ξέρουν να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Ξέρουν όμως να παίρνουν και τη φροντίδα και τη στήριξη από το περιβάλλον τους. Όλοι αυτοί που σπάνε τα παγκόσμια ρεκόρ, δεν το κάνουν μόνοι τους. Έχουν πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων που τους βοηθάνε και φυσικά έχουν το κοινό που τους εμψυχώνει. Βρείτε ποιος μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητα σας και ζητήστε τη βοήθεια του. Το να ζητήσετε βοήθεια δεν δείχνει αδυναμία. Δείχνει δύναμη και η υποστήριξη που θα λάβετε θα είναι ανεκτίμητη.

 

  1. Όταν πρόκειται να κάνετε κάτι σημαντικό, κάντε το εικόνα στο μυαλό σας

Πολλοί από τους κορυφαίους αθλητές, χρησιμοποιούν τεχνικές οπτικοποίησης πριν από κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Προβάρουν στο μυαλό τους την εξέλιξη του ξανά και ξανά. Αυτό ενδυναμώνει τo κίνητρο σας, χτίζει αυτοπεποίθηση και τελικώς συμβάλει στην επίτευξη του στόχου. Όσο πιο ρεαλιστική είναι αυτή η εγκεφαλική προετοιμασία, τόσο πιο κοντά θα είστε στο στόχο σας. Παγκόσμιοι πρωταθλητές δουλεύουν ξανά και ξανά με το μυαλό τους μία δύσκολη κούρσα ή έναν αγώνα και φαντάζονται για παράδειγμα τα χειροκροτήματα και τα συναισθήματα τους για τη νίκη. Αν δεν βλέπεις τη νίκη, τότε πώς θα προσπαθήσεις για αυτήν;

 

  1. Μιλήστε στον εαυτό σας

Οι αρνητικές σκέψεις μειώνουν την αυτοπεποίθηση. Και αυτό ισχύει για όλους. Πρωταθλητές και μη. Η διαφορά είναι ότι αυτοί έχουν μάθει πως να τις αντιμετωπίζουν. Μία τεχνική είναι να μιλάτε στον εαυτό σας. Αν σας φαίνεται τρελό, δεν είναι καθόλου. Μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στις επιδόσεις σας. Μπορεί να ακούσετε κορυφαίους αθλητές να λένε «το ‘χω», «μπορώ να το κάνω». Ο Muhammad Ali,ο κορυφαίος boxer όλων των εποχών έλεγε «Είμαι ο καλύτερος». Το έλεγε στον εαυτό του, πολλά χρόνια πριν γίνει όντως ο καλύτερος. Δεν χρειάζεται να λέτε πολλά. Επιλέξτε μικρές φράσεις όπως «μπορώ να το κάνω» ή  «είμαι καλός σε αυτό». Την επόμενη φορά που ο εγκέφαλος σας θα σας πει ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε σκεφτείτε τον Muhammad Ali και πείτε στον εαυτό σας «Μπορώ!»

.Αγλαΐα Στεφάνου

 

Διαβάστε ακόμη

Δωρεάν ξεναγήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Αθήνας
Έκκληση για βοήθεια για τον μικρό Νικόλα
Covid-19: Το γονίδιο που προκαλεί επιπλοκές στα παιδιά
Instagram: Καταργούνται τα φίλτρα ομορφιάς
Απουσίες μαθητών λόγων γρίπης
Ευγενία Δημητροπούλου: “Η κόρη μου μού έχει πει “δεν θέλω να έχω άλλη μαμά”

Δείτε ακόμη

Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Kumon Ηλιούπολης: To success story της 7χρονης Ιωάννας
Share This Post