Πώς να μάθετε στο παιδί σας να παίρνει αποφάσεις

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι γονείς να εμποδίζουμε άθελα μας το παιδί μας να μεγαλώσει. Όπως είναι σημαντικό να θέτουμε έξυπνα όρια, το ίδιο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να παίρνουν αποφάσεις, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι τελικά δεν ήταν σωστές.

Η δεξιότητα λήψης αποφάσεων, αναφέρουν οι ειδικοί, αρχίζει στην οικογένεια και στη συνέχεια το παιδί μπορεί να τις αναπτύξει στο σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους γονείς τους. Στο μυαλό τους εγγράφονται αυτά που κάνουμε και όχι αυτά που λέμε, και αυτά τα μοντέλα συμπεριφοράς είναι που θα τους συνοδεύουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Βάλτε έξυπνα όρια που να συμβαδίζουν με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και να προσαρμόζονται στην προσωπικότητά του. Οι τιμωρίες έχουν νόημα όταν είναι άμεσες και σχετικές με ότι έγινε.

Ρωτήστε τη γνώμη τους και συμπεριφερθείτε με σεβασμό. Ένα παιδί μαθαίνει από τη συμπεριφορά των γονιών του και είναι πιο πιθανό να συμπεριφερθεί στους άλλους όπως του συμπεριφέρθηκαν.

Εξηγείστε, όταν δεν μπορούν να γίνουν αυτά που ζητάει είναι σημαντικό να εξηγήσετε τον λόγο της άρνησης.

Η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί να παίρνει αποφάσεις

Όταν το παιδί αρχίζει να εκφράζει τα συναισθήματα και τις απόψεις του αξίζει να του επιτρέψετε να πάρει κάποιες αποφάσεις. Θα πρέπει να συμβεί φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για αυτό. Ωστόσο, η ηλικία παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Είναι καλύτερα να του δώσετε στην αρχή απλές επιλογές, δηλαδή όχι περισσότερες από δύο. Οι περιορισμένες επιλογές, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για μια απόφαση.

Μην λύνετε τα δικά τους προβλήματα. Πολύ συχνά, οι γονείς θέλοντας να διορθώσουμε τα λάθη των παιδιών, παρεμβαίνουμε για να τα λύσουμε. Έτσι όμως δε μαθαίνουν τη διαδικασία της λήψης μιας απόφασης.

Ας μην είναι η σωστή επιλογή. Το θέμα δεν είναι για το αν θα πάρουν μια σωστή ή λάθος απόφαση. Έτσι κι αλλιώς και οι λάθος αποφάσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη μας. Κάποιες μικρές «απογοητεύσεις» και «λάθη» είναι απαραίτητα προκειμένου να μάθει το παιδί να ζει στον αληθινό κόσμο και να μάθει να προσαρμόζεται.

Μην ζητάτε στο παιδί να πάρει αποφάσεις που είναι στην αρμοδιότητα των ενηλίκων. Ένα παιδί μπορεί να πάρει αποφάσεις για καθημερινά, λιγότερο σημαντικά θέματα και όχι σε θέματα που φέρουν το βάρος της ευθύνης ενός ενήλικα.

Βοηθήστε το να αξιολογήσει την απόφασή του. Μόλις πάρει κάποια απόφαση εξετάστε μαζί αν ήταν η σωστή ή η λάθος και γιατί.

Ας μην ξεχνάμε ότι το να βάλουμε γερά θεμέλια στα παιδιά μας είναι ένα είδος «προστασίας»για το μέλλον τους.

ΠΗΓΗ:Latvian Radio.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία
Ξεκινά το πρόγραμμα “Ανοιχτά σχολικά προαύλια”
Ένα στα τέσσερα παιδιά από 5 έως 7 ετών έχει smartphone
Η απόφαση για τη λήξη μαθημάτων και εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης
Οι αλλαγές στα τρόφιμα που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post