Πώς να αντιμετωπίσετε τον παιδικό φόβο για το σκοτάδι

ypnos

Ο παιδικός φόβος για το σκοτάδι είναι ιδιαίτερα συχνός και συνήθως εκδηλώνεται σε παιδιά που βρίσκονται στην νηπιακή ηλικία.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες στρατηγικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τον φόβο του για το σκοτάδι.

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών, που συχνά εκδηλώνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών. Αυτός ο φόβος, μακριά από το να είναι αβάσιμος για τα νεαρά μυαλά, αντανακλά τη φαντασία που είναι σε πλήρη άνθιση.

Η Emmanuelle Rigeade, παιδιατρική νοσηλεύτρια, και η Solène Ekizian, διδάκτορας στην ψυχανάλυση και την ψυχοπαθολογία, μοιράστηκαν αποτελεσματικές μεθόδους για να βοηθήσουν τα παιδιά μας να ξεπεράσουν αυτήν την ανησυχία με ευγένεια και κατανόηση, μέσω του HuffPost.

  • Κατανόηση του φόβου για το σκοτάδι

Σε ηλικία όπου η φαντασία καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής του παιδιού, ο φόβος για το σκοτάδι και τα νυχτερινά τέρατα μπορεί να γίνει πηγή άγχους κατά την ώρα του ύπνου.

Η κατανόηση του τι πραγματικά νιώθει το παιδί είναι κρίσιμη για να μπορέσουμε να το συνοδεύσουμε αποτελεσματικά. Αντί να υποτιμούμε ή να αγνοούμε τους φόβους τους, συνιστάται να τους αναγνωρίζουμε και να συζητάμε ανοιχτά με το παιδί για το τι ακριβώς το ανησυχεί.

“Μπορεί να είναι ο φόβος για το σκοτάδι ως τέτοιο, αλλά μπορεί να είναι και ο φόβος να μείνει μόνο του, των τεράτων, του λύκου, ότι κάποιος θα μπει στο δωμάτιο, του θανάτου… Γιατί ο ύπνος είναι η πράξη της αποδοχής της απομάκρυνσης από τον άλλον. Είναι λοιπόν σημαντικό να συζητάμε με το παιδί για να καταλάβουμε από τι ακριβώς φοβάται” αναφέρει η Solène Ekizian.

  • Καθησυχασμός μέσω της φαντασίας

Η χρήση της αφήγησης μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Αφηγηθείτε ιστορίες όπου οι νυχτερινοί χαρακτήρες, όπως οι λύκοι ή τα τέρατα, είναι καλοπροαίρετοι, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να μετατραπεί ο φόβος σε κάτι οικείο και λιγότερο απειλητικό.

“Μπορούμε, για παράδειγμα, να πούμε στο παιδί ότι του δίνουμε ένα φιλί αντι-εφιάλτη ή ότι θα ψεκάσουμε λίγο νερό στην κρεβατοκάμαρα για να διώξουμε τους φόβους”, προτείνει η Emmanuelle Rigeade.

“Μπορούμε επίσης να κάνουμε μια επιθεώρηση του δωματίου με το παιδί πριν πάει για ύπνο, για να του δείξουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα κάτω από το κρεβάτι ή κρυμμένο στις γωνίες. Χωρίς όμως υπερβολές: πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία, δεν πρόκειται να οχυρώσουμε τον τοίχο για να εμποδίσουμε τους λύκους να μπουν!” επισημαίνει η Solène Ekizian.

  • Φωτάκι νυκτός;

Οι γονείς μπορούν επίσης να λάβουν απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, όπως ένα φωτάκι νυκτός ή να αφήνουν την πόρτα του δωματίου ελαφρώς ανοιχτή για να καθησυχάσουν το παιδί.

Αυτές οι μικρές κινήσεις επιτρέπουν στο παιδί να μην νιώθει απομονωμένο στις ανησυχίες του, ενώ παράλληλα αποφεύγουν να διαταράξουν την ανάγκη του για σκοτάδι για έναν καλό βραδινό ύπνο.

Είναι επίσης χρήσιμο να γίνονται έλεγχοι στο δωμάτιο με το παιδί (κάτω από το κρεβάτι, στην ντουλάπα) πριν από τον ύπνο, δείχνοντας έτσι ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάται.

Αυτές οι ενέργειες, συνοδευόμενες από την καθησυχαστική παρουσία των γονέων, ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού και του επιτρέπουν να συνηθίσει σταδιακά στο σκοτάδι.

Διαβάστε ακόμη

Η ύπαρξη του αγαπημένου παιδιού στην οικογένεια
Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι
“Yu-Gi-Oh!:Η Σκοτεινή Πλευρά των Διαστάσεων” η νέα παιδική ταινία
Ωνάσεια σχολεία: Ο αριθμός εισακτέων ανά σχολείο
Μαθητής αυτοκτόνησε επειδή τον είχαν απομονώσει οι φίλοι του
Οι κίνδυνοι πίσω από τα “αθώα” emoji

Δείτε ακόμη

Διαγενεακό εργαστήριο μουσικής και αφήγησης στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια μοναδική έκθεση για το Σκάκι
“Κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο” στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Summer Camp στο LAF LAB
Το Athens Bike Festival έρχεται
Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Share This Post