Ποια χώρα πληρώνει παππού και γιαγιά για να προσέχουν τα εγγόνια

diakopes

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που ο παππούς και η γιαγιά πληρώνονται για να προσέχουν τα εγγόνια τους είναι η Σουηδία.

Σύμφωνα με το Associated Press, η Σουηδία εγκαινίασε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου έναν πρωτοποριακό νέο νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους παππούδες και τις γιαγιάδες να παρεμβαίνουν και να παίρνουν γονική άδεια με αποδοχές, ενώ φροντίζουν τα εγγόνια τους για έως και τρεις μήνες από τον πρώτο χρόνο του παιδιού.

Η Alexandra Wallin της Σουηδικής Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμά ότι ο νέος νόμος θα «δώσει μεγαλύτερες ευκαιρίες» σε όλους ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά με ανθρώπους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έγκριση από το σουηδικό κοινοβούλιο, το Riksdag των 349 εδρών, τον περασμένο Δεκέμβριο της πρότασης της κυβέρνησης για τη μεταφορά του γονικού επιδόματος.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι γονείς μπορούν να μεταφέρουν μέρος του επιδόματος γονικής άδειας στους παππούδες και τις γιαγιάδες του παιδιού.

Ένα ζευγάρι γονέων μπορεί να μεταφέρει το πολύ 45 ημέρες σε άλλους, ενώ ένας γονέας που είναι μόνος του μπορεί να μεταφέρει 90 ημέρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μια κυβερνητική υπηρεσία που διαχειρίζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι παππούδες που είναι ασφαλισμένοι στη Σουηδία, ενώ στην περίπτωση που ο παππούς είναι συνταξιούχος, η αποζημίωση θα εξαρτηθεί από το ύψος της σύνταξής του. Ωστόσο, δεν θα μπορεί όσο λαμβάνει επίδομα «παππού ή γιαγιάς» και παράλληλα να εργάζεται ή να σπουδάζει.

Άδεια μητρότητας ή πατρότητας 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία φημίζεται για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που έχει χτίσει, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Στη Σουηδία, οι γονείς μπορούν να πάρουν πλήρη άδεια μητρότητας ή πατρότητας ενώ το γονικό επίδομα καταβάλλεται για 480 ημέρες, ή περίπου 16 μήνες, ανά παιδί. Η αποζημίωση για τις 390 ημέρες υπολογίζεται με βάση το πλήρες εισόδημα ενός ατόμου, ενώ για τις υπόλοιπες 90 ημέρες, λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό 180 κορωνών (17 δολάρια) την ημέρα.

Επιπλέον, και οι δύο γονείς μπορούν να εργάζονται με μειωμένο ωράριο μέχρι το παιδί τους να γίνει 8 ετών, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν αυτές τις μειωμένες ώρες μέχρι το παιδί να γίνει 12 ετών.

Γονική άδεια και στους μπαμπάδες

Υπενθυμίζεται πως 50 χρόνια πριν, η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε τη γονική άδεια μετ′ αποδοχών στους πατέρες και όχι μόνο στις μητέρες.

Συγκεκριμένα το 1974, η Σουηδία αντικατέστησε την άδεια μητρότητας με βάση το φύλο με γονική άδεια και για τους δύο γονείς. Εκείνη την εποχή, η λεγόμενη γονική ασφάλιση επέτρεπε στους γονείς να παίρνουν άδεια έξι μηνών από την εργασία ανά παιδί – με κάθε γονέα να δικαιούται τις μισές ημέρες.

Την εποχή εκείνη, μόνο το 0,5% της γονικής άδειας μετ′ αποδοχών ζητήθηκε από πατέρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντίθετα σήμερα, οι πατέρες στη Σουηδία λαμβάνουν περίπου το 30% της γονικής άδειας μετ′ αποδοχών.

Διαβάστε ακόμη

Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά
Δεκατριάχρονος δέχθηκε επίθεση από 10 άτομα
Πατέρας έσωσε το 4χρονο παιδί του από πνιγμό σε πισίνα
Ζέτα Δούκα: Αγαπήστε και αποδεχτείτε το σώμα σας

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post