Η μητρότητα βλάπτει την καριέρα

working_mum

Η μητρότητα βλάπτει την καριέρα αφού συνδέεται άμεσα με δυσκολίες στην επαγγελματική σταδιοδρομία, λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με την εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής ζωής και εργασίας.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες, η καριέρα των γυναικών πλήττεται  μόλις γίνουν μητέρες. Ενώ σε όλο τον κόσμο το 95% των ανδρών ηλικίας μεταξύ 25 και 54 ανήκει στο εργατικό δυναμικό, το ποσοστό για τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας είναι μόλις 52%. Μια ομάδα ακαδημαϊκών από το London School of Economics (LSE) και το Πανεπιστήμιο του Princeton έχει συγκεντρώσει τώρα πλήθος δεδομένων που καταγράφει την επίδραση της μητρότητας σε 134 χώρες, όπου κατοικεί το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στο έργο της Claudia Goldin, οικονομολόγου του Χάρβαρντ που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά για την έρευνά της σχετικά με την ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συγκεκριμένη έρευνα του LSE και του Princeton, την οποία παρουσιάζει ο Economist, οι συγγραφείς συγκρίνουν μητέρες και πατέρες με άτεκνα άτομα παρόμοιας ηλικίας, εκπαίδευσης, οικογενειακής κατάστασης κ.λπ. και το συμπέρασμα είναι σαφές: Η συμμετοχή των μητέρων στην αγορά εργασίας μειώνεται μετά τον τοκετό σε όλες σχεδόν τις 134 χώρες της μελέτης

Οι προκλήσεις είναι πολλές, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας παιδικής φροντίδας, της έλλειψης ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων, και των κοινωνικών προσδοκιών που επιβάλλουν στις μητέρες υψηλά πρότυπα. Αυτοί οι παράγοντες συχνά οδηγούν σε μείωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση ενός παιδιού, όπως αποδεικνύει και η προαναφερθείσα έρευνα.

Αυτή η πραγματικότητα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω προόδο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας που να ενισχύει την ισότητα των φύλων και την ευημερία των οικογενειών. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει πολιτικές όπως η παροχή πρόσβασης σε προσιτή παιδική μέριμνα, η εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών ωρών και η προώθηση μιας πολιτιστικής αλλαγής που να αποδίδει ίση σημασία στον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια.

Επιπλέον, η ενίσχυση της υποστήριξης των γυναικών σε επαγγελματικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων επανακατάρτισης, μέτρων για την προώθηση της επαγγελματικής συμμετοχής των μητέρων, και της δημιουργίας ενός πιο ανοικτού και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και στην προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας.

 

 

Διαβάστε ακόμη

Μήπως είναι τοξική η “πολλή” θετική σκέψη;
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Η παιδική ταινία “Σούπερ Μάγκι” στους κινηματογράφους
ΠΟΥ: «Ανησυχητικά» τα ποσοστά εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιακής Φλόγας
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γιατί βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός

Δείτε ακόμη

Το Summer Camp του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης
Easter Security Challenge στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post