Επιτυχία στα παιδιά: Η επιμονή είναι πιο σημαντική από το IQ


 • Η επιμονή θεωρείται το Νο 1 χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα παιδιά που έχουν υψηλά κίνητρα από εκείνα που τα παρατάνε εύκολα. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι είναι ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης επιτυχίας από το IQ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αμερικανίδα παιδοψυχολόγος Michele Borda.

  Τα παιδιά που έχουν επιμονή δεν τα παρατάνε στις αποτυχίες. Πιστεύουν ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν, γι’ αυτό και παραμένουν στη σκληρή δουλειά προκειμένου να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκινούν, παρά τα εμπόδια που προκύπτουν.

  7 τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν επιμονή

  1. Καταπολεμήστε τους παράγοντες που αποθαρρύνουν τα παιδιά

  Το πρώτο βήμα είναι να καταπολεμήσετε τους τέσσερις παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την επιμονή.

  Κόπωση: Προστατέψτε τις ικανότητες συγκέντρωσης του παιδιού σας, τηρώντας τις τακτικές ρουτίνες ύπνου. Απενεργοποιήστε τις συσκευές μία ώρα πριν τον ύπνο και κρατήστε τις οθόνες έξω από το υπνοδωμάτιο το βράδυ.

  Άγχος: Η πίεση για επιτυχία μπορεί να προκαλέσει πολύ αρνητικά συναισθήματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από την επιτυχία του.

  Όχι γρήγορα επιτεύγματα: Ενσταλάξτε μια νοοτροπία ανάπτυξης, ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η επιτυχία δεν είναι παντοτινή και κάτι δεδομένο. Επαινέστε τους για τις προσπάθειές τους, όχι για τα αποτελέσματά τους.

  Μαθησιακές προσδοκίες που δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες: Τοποθετήστε τις προσδοκίες λίγο πάνω από το επίπεδο δεξιοτήτων του παιδιού σας. Οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ενώ αυτές που είναι πολύ χαμηλές μπορεί να οδηγήσουν σε πλήξη.

   

  2. Διδάξτε ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες ανάπτυξης

  Υπενθυμίστε στα παιδιά σας ότι τα λάθη μπορεί να γίνουν κίνητρο για κάτι καλύτερο, ακόμα κι αν μια κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως περίμεναν. Αποδεχτείτε τα λάθη τους και πείτε τους: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπάθησες».

  Παραδεχτείτε και τα δικά σας λάθη. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι η επιτυχία συμβαίνει όταν δεν αφήνετε τις αναποδιές να σας καθορίζουν.

  3. Διαχείριση εργασιών

  Διδάσκοντας στα παιδιά σας να επιμερίζουν μεγάλες εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια θα τα βοηθήσετε να αισθάνονται πιο σίγουρα για την ολοκλήρωση των πραγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

  4. Γιορτάστε μικρές νίκες

  Η επαναλαμβανόμενη αποτυχία μπορεί να καταστρέψει την επιμονή, αλλά η μικρότερη επιτυχία μπορεί να ενθαρρύνει ένα παιδί να συνεχίσει, επομένως βοηθήστε το να αναγνωρίσει τις μικρές του νίκες.

  Φράσεις όπως «Βελτιώνεσαι χάρη στη σκληρή δουλειά σου!», είναι πολύ εποικοδομητικές.

  5. Βελτιώστε την προσοχή τους

  Εάν το παιδί σας θέλει να εγκαταλείψει μια εργασία, βάλτε ένα χρονόμετρο στο γραφείο του και ρυθμίστε το για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένο στο εύρος της προσοχής του.

  Εξηγήστε ότι πρέπει απλώς να επιμείνουν σε αυτό που κάνουν μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Στη συνέχεια, μπορούν να κάνουν ένα γρήγορο διάλειμμα και να επιστρέψουν.

  Ενθαρρύνετέ τα να δουν πόσα προβλήματα μπορούν να ολοκληρώσουν πριν χτυπήσει το κουδούνι, ώστε να δουν ότι τα καταφέρνουν. Με τον καιρό, η εστίαση θα γίνει ευκολότερη.

  6. Επαινέστε την προσπάθεια

  Η ψυχολόγος από το Στάνφορντ, Carol Dweck, ανακάλυψε ότι όταν τα παιδιά επαινούνται για την ευφυΐα τους (π.χ. «Είσαι τόσο έξυπνος!»), είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν.

  Αλλά όταν επαινούνται για την προσπάθειά τους (π.χ. «Δουλέψατε τόσο σκληρά για αυτό! Ωραία δουλειά»), έχουν περισσότερα κίνητρα και εργάζονται σκληρότερα.

  Για να αυξήσετε την επιμονή, επαινέστε την προσπάθεια του παιδιού σας, όχι τους βαθμούς ή τις βαθμολογίες του. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι επιφανειακοί «ενισχυτές» μπορούν πραγματικά να μειώσουν την επιμονή των παιδιών.

  7. Κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε να το καταλάβουν

  Ένας από τους κορυφαίους κανόνες ανατροφής είναι: Μην κάνετε ποτέ κάτι για τα παιδιά σας που μπορούν να κάνουν μόνα τους.

  Κάθε φορά που διορθώνετε τα λάθη του παιδιού σας ή κάνετε κάτι για αυτά, μαθαίνει όλο και περισσότερο να εξαρτάται από εσάς. Υπάρχει η ευκαιρία να αναπτυχθεί η επιμονή.

  Μόλις μάθετε ότι το παιδί σας μπορεί να ολοκληρώσει μια εργασία μόνο του, κάντε ένα βήμα πίσω. Αφήστε να αγκαλιάσουν αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης.

  Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub