Τι είναι το Εθνικό Απολυτήριο

mathites

Η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου (Ε.Α.) αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των τελευταίων πολλών ετών.

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις αλλά και τις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο.

Για το Εθνικό Απολυτήριο : «Εγώ θα πω ένα πράγμα. Ο τρόπος που μπαίνουν τα θέματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το εξής. Επιτρέψτε μου να το πω γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον: στο Υπουργείο Παιδείας αν έρθει κανείς στον χώρο που βγαίνουν τα θέματα, ο αστείος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούμε εσωτερικά στην ομάδα μου είναι μπούνκερ, είναι ένας χώρος λες και μπαίνεις σε διαβαθμισμένη περιοχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι το μέρος στο οποίο μπαίνουν τα θέματα των Πανελλαδικών. Αυτή η κουλτούρα των πολύ αυστηρών θεμάτων, των πραγμάτων που πρέπει να μπουν κάθε χρόνο στην κληρωτίδα και να ψάχνεις το ακόμα πιο φοβερό θέμα το οποίο δε θα σκεφτεί κανείς, κάπου πρέπει να αλλάξει. Γι΄αυτό έχουμε επενδύσει ως Κυβέρνηση από την προηγούμενη τετραετία στην τράπεζα θεμάτων, γι΄αυτό τον λόγο όλα αυτά πρέπει κάπως να αυτοματοποιηθούν. Οπότε θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα καλά του συστήματος, την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια, και να βελτιώσουμε τη διαδικασία και το τι εξετάζεται. Αυτή η σύλληψη, αν τη συγκεράσεις, λέγεται εθνικό απολυτήριο».

Αναφερόμενος στα καλά των Πανελληνίων είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει εδώ ένα κεκτημένο. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θεσμικά είναι αν θέλετε μια επιλογή που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες και σεβόμαστε πάρα πολύ το πόσο αντικειμενικές είναι. Άρα, υπάρχει η αντικειμενικότητα των Πανελλαδικών εξετάσεων την οποία κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας τη σέβεται. Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να βελτιωθούν σε αυτό, σημαντικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,το βασικό σενάριο που προκρίνεται και πιθανόν θα ισχύσει από την επόμενη Α΄ Λυκείου είναι το εξής:

Τα θέματα θα κληρώνονται από Τράπεζα Θεμάτων (Τ.Θ.) στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μαθητές.

Στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα, με επιτήρηση των εξετάσεων και διόρθωση των γραπτών από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τα μισά θέματα θα επιλέγονται από τον διδάσκοντα του μαθήματος και τα άλλα μισά με κλήρωση από Τ.Θ.

Στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα ισχύσουν τα ίδια. Στις εξετάσεις για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας θα ισχύσει ό,τι και στην Α΄ Λυκείου. Ταυτόχρονα, από τη Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα επιλέγουν επιστημονικό προσανατολισμό (όπως τώρα) και θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Το ένα μάθημα θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας και οι μαθητές θα επιλέγουν τα υπόλοιπα 3 ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο που θέλουν να σπουδάσουν. Η επιτήρηση των εξετάσεων και η διόρθωση των γραπτών θα γίνεται από καθηγητές άλλου σχολείου.
Ο τελικός βαθμός κάθε μαθήματος θα προκύπτει από τον βαθμό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθμό των τετραμήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Αλλά ο βαθμός του καθηγητή θα προσαρμόζεται (πιθανόν +/-3) στον βαθμό των γραπτών εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν γενναιόδωροι βαθμοί από τους καθηγητές του σχολείου.
Ο βαθμός του εθνικού απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των δύο τελευταίων ή και των τριών τάξεων. Εάν θα μετρούν οι βαθμοί μόνο των δύο τάξεων, η βαρύτητά τους θα είναι 30%-40% για τη Β΄ και 60%-70% για τη Γ΄ Λυκείου. Εάν μετρά και ο βαθμός της Α΄ Λυκείου, τα ποσοστά θα είναι 10% για την Α΄, 30% για τη Β΄ και 60% για τη Γ΄ Λυκείου.

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post