Εθνικό σχέδιο κατά της σχολικής βίας: Πλατφόρμα καταγγελιών, επαναφορά πενθήμερης αποβολής

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερακάκης ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού παρουσιάζοντας την πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς αλλά και τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων, την επαναφορά της διάκρισης μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών, τα πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση φθοράς σχολικής περιουσίας, το νέο πλαίσιο για τις αποβολές καθώς και αυτό που αφορά τη χρήση των κινητών στα σχολεία.

Η πλατφόρμα καταγγελιών

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για επώνυμες καταγγελίες από μαθητές και γονείς και περιέγραψε τη διαδικασία για την πραγματοποίηση των καταγγελιών και τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr είπε ότι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης, συστήματα διαχείρισης. Είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, περιλαμβάνει περιγραφές του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική κ.α.

Μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση του πόσο γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το περιστατικό, πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Καταρχήν τη διαχείριση την αναλαμβάνει το σχολείο αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελη επιτροπή ειδικών στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπάρχει επιτροπή ειδικών και στο υπουργείο Παιδείας, συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση σε αριθμό ψυχολόγων που ήδη έχουν αυξηθεί από τους 2.000 στους 4.000 ενώ περιέγραψε την επιμόρφωση που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.

Νέοι σχολικοί κανονισμοί λειτουργίας

Παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία για νέους σχολικούς κανονισμούς λειτουργίας ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο και ότι θα πρέπει να υπογραφεί από τους γονείς των μαθητών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας:

– Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση την πορεία του μαθητή, τις απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στην πλατφόρμα myschool.

– Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο.

– Επαναφέρεται η διάκριση απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Διατηρείται το όριο των 114 απουσιών. Επανέρχεται το όριο απουσιών χωρίς αιτιολόγηση. Οι πάνω από 50 απουσίες απαιτούν αιτιολόγηση. Οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως και 2 συνεχόμενες μέρες απουσιών.

– Θα υπάρχει δυνατότητα πενθήμερης αποβολής. Επιπλέον, θα δύναται ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του μαθητή.

– Αν κάποιος μαθητής προκαλεί φθορά ή ηθελημένο βανδαλισμό στην σχολική περιουσία, το κόστος της θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.

Δείτε το σποτ κατά του bullying 

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post