Χαρισμάθεια: ‘Οσα είδαμε και ακούσαμε στην ημερίδα “Σχολείο με Προσωπικότητα”

sxoleio me prosopikotita

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η ημερίδα για την εκπαίδευση Σχολείο με Προσωπικότητα” που διοργάνωσε η Χαρισμάθεια, σε συνδιοργάνωση με το ΕΚΠΑ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 1.200 άτομα από κοντά κι άλλα 3.300 άτομα μέσα από Live Streaming.

Χιλιάδες κόσμου ταξίδεψε σε μαγικούς κόσμους, έζησε έντονες εμπειρίες, άνοιξε τους ορίζοντές του, πήρε ερεθίσματα και κίνητρο για μάθηση και εξέλιξη. ‘Ολος αυτός ο κόσμος αναγνωρίζει ότι έχει φτάσει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να επενδύσουμε στη Διαφοροποιημένη Εκπαίδευση και να χτίσουμε ένα Σχολείο με Προσωπικότητα.

‘Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ιδρυτής της Χαρισμάθειας, Αλέξανδρος Παπανδρέου, οραματιζόμαστε μια εκπαίδευση που να απευθύνεται σε κάθε παιδί ξεχωριστά.

Οραματιζόμαστε μια εκπαίδευση που να απευθύνεται σε κάθε παιδί ξεχωριστά και να καλλιεργεί τις δεξιότητές του, να το βοηθά να απελευθερώσει το δυναμικό του και να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του. Μία εκπαίδευση που είναι χτισμένη με χιούμορ, φαντασία και χαρίζει εμπειρίες. Ένα όμορφο ταξίδι με προκλήσεις, με δυσκολίες, με εκπλήξεις, που να αφήνει την αίσθηση της ικανοποίησης και της πληρότητας στους ταξιδιώτες του, μαζί με έναν θησαυρό από σκέψεις, στιγμές, εικόνες, αρώματα και γεύσεις.

 

Η ημερίδα έκλεισε με την υπόσχεση: Ότι η 7 Απρίλη, κάθε χρόνο, θεσπίζεται ως Μέρα Διαφοροποιημένης Εκπαίδευσης και η Χαρισμάθεια δεσμεύεται να υποστηρίξει κάθε εκπαιδευτικό που το επιθυμεί, απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, να κάνει ένα μοναδικό μάθημα στην τάξη του, να δει τα αποτελέσματα της Διαφοροποίησης και να γεμίσει με χαρά και ικανοποίηση για τη δουλειά του.

Ακούσαμε…

Τον Μιχάλη Μπλέτσα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Πληροφορικής του MIT Media Lab να λέει: “Η Πληροφορική δε θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό μάθημα. Ήδη έχουμε αρκετά μαθήματα στο σχολείο. Δεν έχει νόημα ένα παιδί να μαθαίνει γλώσσες προγραμματισμού που θα έχουν αλλάξει σε λίγα χρόνια. Πρέπει να μαθαίνει αλγοριθμική σκέψη…”

Την Carol Tomlinson, την καθηγήτρια που αφιέρωσε τη ζωή της ώστε το μάθημα μέσα στην τάξη να αφορά όλα τα παιδιά, να λέει: “Πρέπει να δημιουργήσουμε υψηλές απαιτήσεις ώστε όλα τα παιδιά να έχουν περιθώριο να αναπτυχθούν.

Τη Χρύσα Σοφιανοπούλου, την καθηγήτρια που είχε μέχρι πρότεινως την ευθύνη του διαγωνισμού PISA, να λέει: “Έχουμε υψηλό επίπεδο σε γνώσεις και δεξιότητες. Απλά δεν μαθαίνουμε πώς να τα χρησιμοποιούμε στη ζωή μας.”

Τον Δημήτρη Γραμμένο, τον άνρθωπο που θέλει να κάνει το σχολείο ένα Τραμπολίνο Εκτόξευσης Παιδικών Ονείρων, να λέει: “Η Δημιουργικότητα και η Φαντασία είναι τα εργαλεία που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε όλες τις άγνωστες καταστάσεις που θα συναντήσουμε. Ας αφήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν και να φαντάζονται!”

Είδαμε…

Πλάνα μαθήματος με διαβαθμισμένη δυσκολία όπου χωρούσαν 6 διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας και κατασκευαστικές προκλήσεις που, με παιγνιώδη τρόπο, εξασφάλιζαν ότι τα παιδιά θα εξοικειωθούν με την προσπάθεια και την αποτυχία.

Πλάνα μαθήματος που εντάσσουν οργανικά την ανάπτυξη Δεξιοτήτων με τα Γνωστικά Αντικείμενα αντί να τις απομονώνουν σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Είδαμε διαθεματικά πλάνα μαθήματος σχεδιασμένα να αναπτύσσουν τη γνωστική ευελιξία των παιδιών και την στρατηγική χρήση. Είδαμε μετρήσιμα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των πλάνων που αποδεικνύει ότι τα παιδιά αποκτούν transferable γνώσεις και Δεξιότητες που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Πλάνα μαθήματος που μιλούσαν για ιπτάμενα νησιά, ένα βουνό από τηγανητές πατάτες, μία παγωτοστοιβάδα στο όρος Στρατσιατέλα, την Αχερουσία, τη χώρα των Συναισθημάτων, και την επιδρομή από Αγκινάρες, ένα κυνήγι θησαυρού με ιδιόρμορφους πειρατές!

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ομιλίες της ημερίδας.

Διαβάστε ακόμη

Αντίστροφη μέτρηση για τις εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Α΄ Δημοτικού
Η “Χιονάτη” στους κινηματογράφους
Τουρισμός για Όλους 2025: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι
Μαμά vs Μπαμπά: Γιατί τα παιδιά ζητούν πάντα την Μαμά;
Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας στην Αττική
Ρούλα Πισπιρίγκου: Δις ισόβια για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας

Δείτε ακόμη

“Κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο” στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Summer Camp στο LAF LAB
Το Athens Bike Festival έρχεται
Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Ένα Παραμύθι από το Αυτί στο Μουσείο Βορρέ
Δράσεις για όλη την οικογένεια στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post