
Στη λίστα του Taste Atlas για το 2025, η ελληνική κουζίνα διακρίνεται διεθνώς, με δύο Ελληνικές σαλάτες να καταλαμβάνουν τις δύο κορυφαίες θέσεις.
Συγκεκριμένα, η τελευταία λίστα που δημοσίευσε το Taste Atlas έχει να κάνει με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο και η ελληνική σημαία πρωταγωνιστεί στην κορυφή αφού καταλαμβάνει τις δύο πρώτες θέσεις.
Ο Ντάκος δεν έχει κανέναν ανταγωνισμό αφού θεωρείται η κορυφαία σαλάτα στον κόσμο.
«Είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο ολοκληρώνεται με θρυμματισμένο τυρί μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι», είναι η λιτή περιγραφή από το Taste Atlas για την λαχταριστή σαλάτα από την Κρήτη.
Στην δεύτερη θέση πίσω από τον Ντάκο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ο λόγος για την χωριάτικη σαλάτα, ή όπως την ξέρουν οι τουρίστες «greek salad».
To Taste Atlas γράφει: «Είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από τεμαχισμένες ντομάτες, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί επίσης να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).
Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, συνήθως είναι απλώς κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί».
Ακόμα δύο ελληνικές συμμετοχές θα βρει κανείς στις 50 καλύτερες σαλάτες της λίστας του Taste Atlas. Στην 28η θέση θα συναντήσει κανείς τα χόρτα. «Είναι μια παραδοσιακή σαλάτα που αποτελείται από χόρτα στον ατμό ή βρασμένα, τα οποία περιχύνονται με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο», γράφεται.
Ενώ στην 40η θέση βρίσκεται η πατατοσαλάτα με την γνωστή σελίδα να αναφέρει: «είναι εξαιρετικά ευέλικτη και μπορεί να συμπληρώσει διάφορα ελληνικά πιάτα. Συνήθως αποτελείται από μεγάλα κομμάτια πατάτας σε μέγεθος μπουκιάς που επικαλύπτονται με ένα γευστικό ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το γιαούρτι ή τη μαγιονέζα. Διάφορες προσθήκες μπορεί να περιλαμβάνουν λαχανικά, βραστά αυγά, ελιές και φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο ή μαϊντανό. Ο χυμός λεμονιού θεωρείται απαραίτητο συστατικό σε κάθε πατατοσαλάτα, καθώς προσφέρει την απαραίτητη φρεσκάδα. Είτε σερβίρεται χλιαρή είτε καλά παγωμένη, η πατατοσαλάτα ταιριάζει εξαιρετικά με ψητό κρέας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.