Φθηνότερα βιβλία για όλους με νέα μέτρα

Ένα νέο μέτρο υπόσχεται φθηνότερα βιβλία για όλους, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά και την πρόσβαση στην ανάγνωση.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Δανίας για να προωθήσει την ανάγνωση, σχεδιάζει να καταργήσει τον ΦΠΑ στα βιβλία, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 25%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιντ.

«Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού την πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα βιβλία», ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ritzau.

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο για να αντιμετωπίσει την «κρίση ανάγνωσης» που τα τελευταία χρόνια επιδεινώνεται, σημειώνοντας ότι η απώλεια εσόδων για το κράτος θα φτάσει τα 330 εκατ. κορώνες (44,2 εκατ. ευρώ) ετησίως.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Pisa του ΟΟΣΑ, πολλοί Δανοί μαθητές 15 ετών δεν κατέχουν τις βασικές αναγνωστικές δεξιότητες που απαιτούνται για την κατανόηση και την ανάλυση ενός απλού κειμένου – ποσοστό που αυξήθηκε κατά τέσσερις μονάδες την τελευταία δεκαετία.

Η Δανία εφαρμόζει τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στα βιβλία στην Ευρώπη, σε αντίθεση με άλλες χώρες που υιοθετούν μειωμένους ή μηδενικούς συντελεστές. Ενδεικτικά, στη Βρετανία τα βιβλία απαλλάσσονται από τον φόρο.

Οι εκδοτικοί οίκοι της χώρας τάσσονται υπέρ του μέτρου. Όπως υπογράμμισαν σε έκθεση που παρέδωσαν τον Μάιο στον υπουργό, η κατάργηση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αγορών βιβλίων για δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, θα μπορούσε να προωθήσει ακόμη περισσότερο την κουλτούρα της ανάγνωσης και να διασφαλίσει την πρόσβαση σε έντυπα βιβλία για όλα τα ηλικιακά κοινά.

Πηγή: AFP

Διαβάστε ακόμη

Η νέα παιδική ταινία “O Tad και το Μαγικό Λυχνάρι”
Onassis Mandra: Η viral εμπειρία παύσης και ηρεμίας στην καρδιά της Αθήνας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σ/Κ στην Αθήνα
Δήμος Κηφισιάς: Επίδομα έως 3.000€ για κάθε νέο παιδί
Η μεγάλη παρεξήγηση του Gentle Parenting
Νέα έκτακτη πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού 2026

Δείτε ακόμη

“3-2-1 Εκτόξευση” στο Πλανητάριο
Η ΠΙΝΕΛΟΠΗ από την Παιδική σκηνή του “Από Μηχανής” θεάτρου
«Ένα ταξίδι που μας φέρνει κοντά»: Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Ποιος είναι ο Μάγος του Οζ;
«Όλιβερ Τουίστ» στο Θέατρο Κ. Βασιλάκου
“Τι ωραία θέα” στο Ιδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post