Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. H ονομασία προέρχεται από την λέξη τσίκνα και φυσικά την ημέρα, που δεν είναι τυχαία. Ο λόγος που επιλέχθηκε να είναι Πέμπτη είναι γιατί οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι “νήστιμοι ημέραι”, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, 11 μέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Από την Τσικνοπέμπτη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες ολοκληρώνονται με τα Κούλουμα της Καθαρά Δευτέρας.
Η μέρα αυτή είναι ουσιαστικά μέρα προ- ετοιμασίας για την μεγάλη νηστεία  που θα ακολουθήσει την Σαρακοστή.
Αντίστοιχες γιορτές υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως στη Γερμανία με την «Weiberfastnacht» και στη Γαλλία με την «Mardi Gras», δηλαδή τη «Λιπαρή Τρίτη». Το έθιμο αυτό  γιορτάζεται με χλιδή και καρναβαλικές εκδηλώσεις  και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως είναι η Νέα Ορλεάνη.

Διαβάστε ακόμη

Βρέφος πέθανε μετά από αντιισταμινικό που του έδωσαν για να ηρεμήσει
Βουλιαγμένη: Τι καταγγέλλει η μητέρα για την αρπαγή του ανηλίκου
“Η Έλι και η Παρέα των Φαντασμάτων” στους κινηματογράφους
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς 2026: Η άνοιξη ανθίζει στο Άλσος
Βουλιαγμένη: Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση του 6χρονου
Πρωτομαγιά με τον Πασχάλη στο ΚΠΙΣΝ

Δείτε ακόμη

Πασχαλινές δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
“Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος” στην ΕΒΕ
Summer camps 2026
“Το σπίτι με τα παράθυρα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια ξεχωριστή διαδικτυακή αστρονομική εμπειρία
“Η Επανάσταση των Χρωμάτων” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post