Πως θα ανοίξουν τα σχολεία στις άλλες χώρες

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα σχολεία είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά. Με τις μελέτες να δείχνουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την μεταδικότητα των παιδιών, κυβερνήσεις και εκπαιδευτικοί δίνουν αγώνα δρόμου για να καταστεί δυνατή η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

‘Ενα γενικό lockdown, όπως αυτό που έγινε τον Μάρτιο, φαίνεται να μην είναι πάνω στο τραπέζι σε καμία χώρα λόγω των καταστροφικών συνεπειών του στην οικονομία.

Στην Ελλάδα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες.

Στη Γαλλία τα σχολεία ξεκινούν μαθήματα την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από περιοχές που έχουν δηλωθεί ως «ζώνες έντονης μετάδοσης του ιού», όπως το Παρίσι και η  Μασσαλία, όπου τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά. Το υπουργείο Παιδείας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 11 ετών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου

Στο Βέλγιο, τα σχολεία θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίου με υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους μαθητές ηλικίας 12 ετών και άνω.

Στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια. Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν στις 10/8, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ήταν υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στους χώρους, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και στο προαύλιο. Δύο εβδομάδες μετά, 41 (από τα 825) σχολεία στο Βερολίνο καταγράφουν κρούσματα covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι και βρίσκονται σε καραντίνα.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, οι διευθυντές των ιταλικών σχολείων, που ήδη ανησυχούν για τις συνθήκες της επιστροφής των μαθητών, ζητούν να μην έχουν ποινική ευθύνη σε περίπτωση μολύνσεων από την COVID-19 στα ιδρύματά τους.

Την περασμένη Πέμπτη η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα δήλωσε ότι θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» και ότι «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων να μπορούν και να κατεβάζουν τη μάσκα τους».

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο, μετά την πανδημία COVID-19 που ανάγκασε την κυβέρνηση να τερματίσει το ακαδημαϊκό έτος τον Μάρτιο, αποτελεί τώρα εθνική προτεραιότητα.

Στο μεταξύ, με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία άρχισαν από τις 11 Αυγούστου να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που άρχισαν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στην Ευρώπη από τον νέο κορονοϊό, κάθε περιφέρεια διαχειρίζεται διαφορετικά την επιστροφή στα σχολεία.

Τα σχολεία στη Δανία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου. Στις σχολικές αίθουσες θα κάνουν μάθημα 10 – 12 μαθητές, οι οποίοι θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε μιάμιση ώρα. Η χρήση μάσκας δεν καθίσταται υποχρεωτική.

Στην Κύπρο, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει με φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών, καθολική χρήση μάσκας, καθώς και νομική κατοχύρωση των ζητημάτων που αφορούν την διδασκαλία μέσω διαδικτύου, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί όλο το καλοκαίρι μεγάλες πιέσεις για να ξαναρχίσουν τα μαθήματα  με φυσική παρουσία, μολονότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και αυτό έχει οδηγήσει περιοχές να ξαναρχίσουν το φθινόπωρο διαδικτυακά μαθήματα ή τουλάχιστον κάποια από τα μαθήματα να γίνονται μέσω ίντερνετ.

Οι εκπαιδευτικοί στην Φλόριντα και την Άιοβα έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας τα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων σε αυτές τις πολιτείες, ενώ εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις και απειλήσει με απεργίες αν τους αναγκάσουν να επιστρέψουν στις τάξεις το φθινόπωρο. Ορισμένα σχολεία που άρχισαν μαθήματα στην Τζόρτζια και τη Νεμπράσκα αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία την περασμένη εβδομάδα λόγω εξάρσεων της COVID-19.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 125 εκατομμύρια επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στις σχολικές περιφέρειες και σε παναμερικανικό επίπεδο για την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στην Τουρκία, τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 21 Σεπτεμβρίου, σε μια σταδιακή επαναφορά στη διά ζώσης διδασκαλία. Ο υπουργός Παιδείας Ζιγιά Σελτζούκ είπε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα που ήταν καθορισμένο να ανοίξουν τα σχολεία.

Στο Μαυροβούνιο, οι αρχές αποφάσισαν να μεταθέσουν κατά έναν μήνα, την 1η Οκτωβρίου, την έναρξη του νέου σχολικού έτους, λόγω της «αβέβαιης επιδημιολογικής κατάστασης» που συνδέεται με την πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Στη Ρουμανία, το σχολικό έτος θα ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου φέτος, με τις απαραίτητες διευθετήσεις, παρά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διανομή 500.000 τάμπλετ ή φορητών υπολογιστών στα νοικοκυριά που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα σχέδιο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην Αρμενία, τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην Αίγυπτο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν με μεγάλη καθυστέρηση, στις 17 Οκτωβρίου. Το πλήρες σχέδιο για την επερχόμενη σχολική χρονιά θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει την κατάσταση μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Στην Κένυα, η κυβέρνηση αποφάσισε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως τον Ιανουάριο του 2021.

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε, «κάνουμε το παν ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία-στόχος», έπειτα από συνεδρίαση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο ιδίως την έναρξη της σχολικής χρονιάς (13/8).

Στο Σαλβαδόρ, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά ως την 31η Δεκεμβρίου και οι μαθητές και οι φοιτητές θα παρακολουθούν μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί ο κίνδυνος μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://kidshub.gr/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd/

 

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post