Μυρτώ Αλτίνογλου: Η γυναίκα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη


 • Ο Μίκης Θεοδωράκης μοιράστηκε όλη του την ζωή με τη νεανική αγάπη του, Μυρτώ Αλτίνογλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα.

   

  Η Μυρτώ Αλτίνογλου γεννήθηκε το 1927. Ο προσωπικός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, Βύρων Σάμιος, έχει περιγράψει ως εξής τη γνωριμία του με τον μουσικοσυνθέτη, έξω από το σπίτι της Μυρτώς στη Νέα Σμύρνη το φθινόπωρο του 1943, στη διάρκεια της Κατοχής:

  «Προχωρημένο απόγευμα. Σε λίγο η παρέα θα ‘πρεπε να κλειστεί στα σπίτια της. […] Όταν έφτασα συζητούσαν για το τι θα γίνει με το πανεπιστήμιο, αν θα μας δεχτεί χωρίς ή με εξετάσεις. Πλησιάζω τη Μυρτώ, δίπλα της υπάρχει μια καινούρια παρουσία, ένα ψηλό, λεπτό αγόρι με πλούσια σγουρά μαλλιά. […] Ο ψηλός με χαιρετά. Η παρουσία του φίλου πρέπει να ερευνηθεί, γι’ αυτό και τον ρωτώ: “Και συ για την Ιατρική;”. “Όχι”, μου απαντά και συνεχίζει: “Ο πατέρας μου θέλει να μπω στη Νομική, εγώ όμως σκοπεύω να ασχοληθώ με τη μουσική”. Το είπε με κοφτό, αποφασιστικό τόνο που δήλωνε την αμετάκλητη απόφασή του, κι άσε τον πατέρα του να λέει, παρόλο που ο Μίκης τον υπεραγαπούσε τον Γιώργο Θεοδωράκη».

  Οι δυο τους παντρεύτηκαν από την προκαταβολή που εισέπραξε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία “Ξυπόλητο τάγμα”, ύψους 5.000 δραχμών. Η ζωή τους ήταν δύσκολη στο ξεκίνημα. Παρά τις δυσκολίες όμως δεν έχαναν το κέφι τους και την αισιοδοξία τους.

  Μυρτώ Αλτίνογλου

  Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης πήρε υποτροφία για σπουδές στο Conservatoire στο Παρίσι το 1954, η σύζυγός του Μυρτώ τον ακολούθησε και εργάστηκε εκεί ως γιατρός. Εκεί το ζευγάρι θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου του 1958 θα γεννηθεί η Μαργαρίτα και σχεδόν μετά από ενάμισι χρόνο η οικογένεια θα αποκτήσει το δεύτερο παιδί της, τον Γιώργο.

  Επέστρεψαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60.

  Μυρτώ Αλτίνογλου: Η γιατρός με το γλυκό χαμόγελο & τα παιδιάστικα μάτια που λάτρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης

  Η αγάπη του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μυρτώ, φωτίστηκε από ένα βιβλίο, το “Πολυαγαπημένη μου Μυρτώ” της Μαργαρίτας Ισηγόνη (εκδ. Λιβάνη, 2006), μια συλλογή της νεανικής, ερωτικής αλληλογραφίας τους. Σε αυτό, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε για το κορίτσι του και για το “γλυκό χαμόγελο, τα παιδιάστικα μάτια με τις αιφνίδιες λάμψεις… με τη μεγαλύτερη φινέτσα και χάρη…”.

  Σε μια επιστολή πριν το ζευγάρι παντρευτεί ο ίδιος της είχε γράψει:

  «Δεν μπορώ πια να ζήσω μακριά σου. Η μόνη παρηγοριά είναι το γράμμα σου. Η έγνοια μήπως σου συμβαίνει τίποτα με σκοτώνει (…) Ελπίζω πια αυτός να είναι ο τελευταίος μας χωρισμός και πως, όταν συναντηθούμε, θα παντρευτούμε! Όλες οι μέρες μου περνούν με τη σκέψη τη δική σου.Όλες τις νύχτες είμαστε πάντα μαζί! Δε συλλογίζομαι τίποτε άλλο παρά πότε θα γυρίσεις. Τότε μόνο θ’ αρχίσω πάλι να ζω πραγματικά. Μη με ξεχνάς· θέλω να ’σαι σίγουρος για μένα και να με θυμάσαι όπως και εγώ».

  Η γυναίκα της ζωής του, η οποία λειτούργησε ως σύμβολο σε πολλά τραγούδια του σπουδαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη, είναι πλέον 94 χρονών και καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή απώλεια. Τα τελευταία χρόνια, η Μυρτώ Αλτίνογλου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις.  Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub