Καύσωνας: Η ακτινοβολία επιδρά στον εγκέφαλο των παιδιών

kafsonas

Ο παιδίατρος και εντατικολόγος Τάσος Χατζής μίλησε στην ΕΡΤ σχετικά με τον καύσωνα τονίζοντας πως οι γονείς θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κάνουν σωστή πρόληψη.

Ο παιδίατρος ανέφερε πως “πρόληψη σημαίνει το παιδί να είναι σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον με ελαφρά ρούχα, να μη βγαίνει έξω χωρίς λόγο το μεσημέρι όταν έχει πολύ ζέστη. Αν χρειαστεί να βγει θα πρέπει να φορά όχι κλειστά παπούτσια, πέδιλα, να έχει ελαφρύ ντύσιμο, καπέλο και γυαλιά» ανέφερε ο πρώην διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Συνδυασμός ανεμιστήρα με κλιματισμό

Όσον αφορά στις μετακινήσεις δήλωσε ότι δεν πρέπει να παραμένουν σε κλειστό αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό. Στο σπίτι, εάν δεν έχει υπερβολική ζέστη, ο κ. Χατζής σημείωσε ότι ο ανεμιστήρας κάνει πολύ καλή δουλειά. Αναφερόμενος στον κλιματισμό τόνισε πως θα πρέπει να είναι γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου. “Δεν χρειάζεται να το κάνουμε 18 βαθμούς και μετά να σκεπαζόμαστε γιατί κρυώνουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες που μπορεί να έχει ένα παιδί σε περίοδο καύσωνα ο κ. Χατζής δήλωσε ότι μπορεί να παίξει σε ένα πάρκο ή παιδότοπο όταν αρχίζει ο ήλιος και πέφτει αφού έχει ξεκουραστεί το μεσημέρι, έχει φάει, έχει ξαπλώσει, ξεκουραστεί.

Χρειάζεται επιτήρηση

Ότι ισχύει στην πόλη, ισχύει και στην παραλία και στην εξοχή. «Όσον αφορά τις δραστηριότητες δε χρειάζεται να το “μαζέψουμε”. Χρειάζεται επιτήρηση. Δεν μπορεί το παιδί να μην είναι στο οπτικό πεδίο των γονιών», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται και μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στο νοσοκομείο σε συνθήκες ακραίου καύσωνα ο παιδίατρος επανέλαβε ότι η έκθεση στην υπερβολική ζέστη και στον ήλιο, είναι το πιο σημαντικό.

«Η ακτινοβολία δημιουργεί μία ειδικότερη επίδραση πάνω στον εγκέφαλο. Αυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή» σημείωσε. Όσον αφορά τα παιχνίδια στη θάλασσα δήλωσε ότι πρέπει να το επιχειρούμε, να το εκπαιδεύουμε, να του επισημαίνουν τους κινδύνους και σιγά σιγά να απελευθερώνεται. «Ο ενήλικας συνήθως φταίει όταν ένα παιδάκι πάθει κάτι. Είναι στα χέρια μας να το εκπαιδεύουμε», συμπλήρωσε ο κ. Χατζής.

Πηγή: ΕΡΤNEWS

Διαβάστε ακόμη

Ματίνα Παγώνη: «Κάντε τεστ κορονοϊού πριν φύγετε για διακοπές»
Καύσωνας: Πότε ξεκινά η υποχώρηση της θερμοκρασίας
Δανός ισχυρίζεται ότι είναι ο Μπεν
Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post