Infodemic: η επιδημία της παραπληροφόρησης

Από την αρχή της πανδημίας, σημαντικός στόχος των κυβερνήσεων αλλά και του ΠΟΥ ήταν η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τον covid-19.

Διεθνής επιστημονική μελέτη κατέγραψε πάνω από 2.300 φήμες και θεωρίες συνωμοσίας σε 25 γλώσσες σε 87 χώρες. Δυστυχώς η παραπληροφόρηση αυτή οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία αλλά και σε θανάτους. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι θεωρίες/φήμες αυτές υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη στις συστάσεις των υγειονομικών Αρχών και υποκινούν αδιαφορία ή και «αντίσταση».

Ανάμεσα στα άλλα, έχει υποστηριχθεί ότι ο κορονοϊός έχει δημιουργηθεί στο εργαστήριο ως βιολογικό όπλο, ότι είναι πιο αθώος από την εποχική γρίπη και ότι σκοτώνει λιγότερους ανθρώπους, ότι χρησιμοποιείται από κάποιες κακόβουλες ελίτ για να «μαντρώσουν» την ανθρωπότητα και να την κρατούν δέσμια του φόβου, ότι η κατανάλωση χλωρίνης, αλκοόλ, σκόρδου, βιταμίνης C ή ούρων αγελάδας  μπορεί να σκοτώσει τον ιό ή να προφυλάξει από τη λοίμωξη, κ.ά.

Η παραπληροφόρηση αφορούσε την ίδια τη νόσο, τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητά της (24%), τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας (21%), τα εμβόλια και τις άλλες θεραπείες της (19%), την αιτία και προέλευση της νόσου (15%) και άλλα πράγματα (21%). Περισσότερες από οκτώ στις δέκα από αυτές τις φήμες και θεωρίες ήταν τελείως ψευδείς.

Με πληροφορίες από ΑΜΕ ΜΠΕ

 

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους
Δωρεάν ξεναγήσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Αθήνας
Έκκληση για βοήθεια για τον μικρό Νικόλα
Covid-19: Το γονίδιο που προκαλεί επιπλοκές στα παιδιά
Instagram: Καταργούνται τα φίλτρα ομορφιάς

Δείτε ακόμη

Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Kumon Ηλιούπολης: To success story της 7χρονης Ιωάννας
Share This Post