Η ανατομία μίας θεωρίας συνωμοσίας

Με πολύ απλά λόγια, ο όρος θεωρία συνωμοσίας παραπέμπει σε εξηγήσεις γεγονότων που από πίσω τους κρύβεται κάποιο σατανικό σχέδιο, το οποίο εξυφαίνεται από ισχυρά άτομα με παγκόσμια δύναμη προς ίδιον όφελος.

Μερικές δεκαετίες πίσω, οι ψυχολόγοι υποστήριζαν πως τα άτομα που πίστευαν τέτοιες θεωρίες, είχαν κάποιο παθολογικό υπόβαθρο. Αυτό όμως δεν ισχύει πια. Σήμερα η αντίληψη είναι ότι κάποιες απόλυτα φυσιολογικές λειτουργίες μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο στο να πιστέψει μία θεωρία συνωμοσίας.

Πώς «χτίζεται» όμως μια θεωρία συνωμοσίας;

Τρείς είναι οι βασικοί άξονες: ο συνωμότης, το σχέδιο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται προκειμένου το σχέδιο να παραμείνει κρυφό.

Ο συνωμότης.  Κάποιες φορές μπορεί να είναι μια ομάδα με απροσδιόριστο αριθμό μελών. Όπως οι Illuminati, οι Εβραίοι, το Bilderberg Group… κι άλλες «σκοτεινές» ομάδες. Πολύ συχνά  η περιγραφή μπορεί να είναι πιο ευρεία όπως για παράδειγμα οι φαρμακευτικές, η βιομηχανία των όπλων, οι μυστικές υπηρεσίες,  η παγκόσμια ελίτ κ.τ.λ. Ο «εχθρός» πρέπει να προσδιορίζεται και φυσικά να παραμένει κρυφός.

Το σατανικό σχέδιο. Είναι φυσικά το βασικότερο όλων. Ακόμη κι αν πάψει να υπάρχει η ομάδα που το έχει σχεδιάσει, το σχέδιο μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει γιατί είναι ο πυρήνας. Πολύ συχνά το σχέδιο στοχεύει σε κάποιου είδους παγκόσμια κυριαρχία με κάποιους να κινούν τα νήματα για την επίτευξη του.

Ποια μέσα χρησιμοποιούνται για να διατηρηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, κρυφό; Και κυρίως η ταυτότητα των συνωμοτών. Συνήθως εδώ παίζουν ρόλο οι κυβερνήσεις, τα media, η τεχνολογία και σε κάποιες πιο προχωρημένες περιπτώσεις ακόμη και μεταφυσικοί παράγοντες.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι γιατί οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας; Το παράδοξο είναι ότι πρόκειται κυρίως για άτομα που πραγματικά αναζητούν την αλήθεια. Αυτό λοιπόν που δεν μπορούν να εξηγήσουν με τη λογική κι αρνούμενοι το ρόλο του τυχαίου, στρέφονται σε θεωρίες συνωμοσίας προκειμένου να εξηγήσουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους.  Η ανάγκη αυτή δε, γίνεται πιο επιτακτική σε περιόδους κρίσης κι αβεβαιότητας. Μόνο και τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες κυκλοφόρησαν περισσότερες από 2.300 διαφορετικές ανυπόστατες φήμες και θεωρίες συνωμοσίας ανά τον κόσμο σχετικά με τη νόσο Covid-19.

Η υιοθέτηση τέτοιων θεωριών, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα αυτών που τις πιστεύουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως συνήθως δεν ανήκουν είτε σε αυτούς που τις πιστεύουν φανατικά είτε σε αυτούς που τις απορρίπτουν. Οι περισσότεροι βρίσκονται κάπου στη μέση και η στάση που θα τηρήσουν στο κατά πόσο θα υιοθέτησουν τη θεωρία συνωμοσίας, πολλές φορές δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους αλλά  συνολικά την κοινωνία.

Για παράδειγμα υπάρχουν γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί πιστεύουν ότι τα εμβόλια μπορεί να έχουν ολέθριες παρενέργειες. Ακόμη κι αυτισμό.  Το αποτέλεσμα είναι να επανέρχονται αρρώστιες που είχαν εξαφανιστεί από το δυτικό κόσμο.

‘Η  το πιο πρόσφατο παράδειγμα που αφορά στη θεωρία ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό έχουν στόχο να «φυτέψουν» στον καθέναν μας από ένα μικροτσίπ. Ακόμη και οι προστατευτικές μάσκες έχουν ενσωματωμένο τσιπ 5G(!). Αν όλος αυτός ο πληθυσμός αρνηθεί να φορέσει  μάσκα ή να κάνει το εμβόλιο, οι συνέπειες της απόφασης αυτής θα επηρεάσουν την κοινωνία στο σύνολο της.

Οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα υπάρχουν πάντα. Η όποια αίσθηση ότι το ζήτημα έχει διογκωθεί στη σημερινή εποχή ίσως να προκύπτει από την αύξηση των μέσων που έχει στη διάθεσή του πλέον ο άνθρωπος. Και κυρίως το Internet και τα social media που διαχέουν πια την πληροφορία σε χρόνο ρεκόρ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που κάνει τις θεωρίες αυτές πιο επικίνδυνες από ποτέ.

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post