'Οσο υπάρχουν τέτοια παιδιά, υπάρχει ελπίδα


 • Η Γκρέτα Θούνμπεργκ, δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Είναι ένα 16χρονο κορίτσι από τη Σουηδία που ενέπνευσε το διεθνές, μαθητικό κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τη δράσή της αυτή, είναι υποψήφια για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης!

  Η Θούνμπεργκ ήταν εκείνη που ξεκίνησε τις σχολικές πορείες για την αφύπνιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με την πρωτοβουλία της «Παρασκευές για Μέλλον». Πλέον χιλιάδες μαθητές σε 100 διαφορετικές χώρες, βγαίνουν στους δρόμους τις Παρασκευές, ζητώντας άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις. Το κίνημά της εξαπλώθηκε αστραπιαία σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

  Η Θούνμπεργκ προτάθηκε από 3 Νορβηγούς βουλευτές και, αν κερδίσει, θα γίνει η νεότερη κάτοχος νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Προς το παρόν, το ρεκόρ κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε τιμηθεί με νόμπελ σε ηλικία 17 ετών.

  Ο βουλευτής Φρέντι Αντρέ Όβστεγκαρντ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο: “προτείναμε την Γκρέτα Θούνμπεργκ επειδή, αν δεν κάνουμε κάτι για να ανακάμψουμε την κλιματική αλλαγή, το κλίμα θα γίνει αιτία για πολέμους, συγκρούσεις και προσφυγικές κρίσεις. Η Γκρέτα έδωσε το έναυσμα για ένα μαζικό κίνημα που θεωρώ πως αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ειρήνη”.

  Η Θούνμπεργκ μίλησε για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, τον Δεκέμβριο στην Πολωνία, αλλά και τον Ιανουάριο στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τονίζοντας ότι “πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε αποτύχει”.

  Το αν τελικά θα κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης, θα το ξέρουμε τον Οκτώβριο. Υπάρχουν άλλοι 301 υποψήφιοι. Ισως όμως και να μην έχει τόση σημασία. Το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη κερδίσει τον θαυμασμό μας και ότι περιμένουμε πολλά από τη Θούνμπεργκ και από τη γεννιά αυτή.

  Πηγή: https://www.bbc.com/news/world-europe-47568227 • Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

 • Γράψτε το σχόλιο σας

  Kidshub