Οι αρχιτέκτονες πάντοτε ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μάθουν από πρώτο χέρι περισσότερα πράγματα για σημαντικά κτίρια. Διάσημα Grand Tours είναι  το ταξίδι του Λε Κορμπυζιέ στην Ανατολή ή αυτό του Σίνκελ στην Ιταλία και στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών, οι αρχιτέκτονες είχαν μαζί τους σημειωματάρια για να σχεδιάσουν, να σκιτσάρουν, να συλλέξουν φωτογραφίες και να καταγράψουν αναμνήσεις για ό, τι τους άρεσε περισσότερο.

Το KidsHub και το Aka | ARCHITECTURE KIDS ATHENS προσκαλούν παιδιά όλων των ηλικιών να συμμετάσχουν σε ένα φανταστικό Little Modern Grand Tour σε όλη την Ευρώπη για να ανακαλύψουν φημισμένα μοντέρνα κτίρια και να δημιουργήσουν ένα λεύκωμα (scrapbook) με τα ευρήματά τους.

Τα παιδιά μόνα τους ή με συνταξιδιώτες γονείς και αδέλφια, μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή ιστορία της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη και να ανακαλύψουν πώς αυτή έδωσε μια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη και ευφάνταστη προοπτική για το μέλλον μετά από μια περίοδο πολέμου, ασθενειών και οικονομικής κατάρρευσης στην Ευρώπη.

 

Η διαδικασία είναι απλή:

  1. Κάθε πρωί, μπορείτε να «κατεβάσετε» ένα δισέλιδο με ένα νέο κτίριο από μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα. Στην πρώτη σελίδα, μπορείτε να χρωματίσετε το κτίριο, ανακαλύπτοντας τον όγκο του, την επιφάνειά του και το περιβάλλον του.
  2. Χρησιμοποιείστε τη δεύτερη σελίδα για να δημιουργήσετε ένα κολάζ πληροφοριών που βρήκατε στο διαδίκτυο, σε βιβλία, σε περιοδικά ή από όσα γνωρίζετε ήδη ή έχετε ακούσει από άλλους. Βρείτε κατόψεις, τομές, όψεις και άλλα σχέδια, φωτογραφίες και διαγράμματα του κτιρίου. Ανακαλύψτε πληροφορίες σχετικά με τον αρχιτέκτονα, τις συνθήκες που έκαναν το κτίριο απαραίτητο, τα έπιπλα και τον εξοπλισμό που μπορεί κανείς να βρει στο εσωτερικό του. Εκτυπώστε, αντιγράψτε, κόψτε, κολλήστε, σχεδιάστε και γράψτε. Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες αλλά το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό!
  3. Αφού τελειώσετε, τραβήξτε μια φωτογραφία με το κινητό σας ή «σαρώστε» τις σελίδες του λευκώματός σας και στείλτε τα με ένα email στο info@kidshub.gr ή στο info@a-k-a.gr. Φροντίστε να συμπεριλάβετε το μικρό σας όνομα και την ηλικία σας.

Εμείς θα δημοσιεύσουμε το λεύκωμα σας, στο www.kidshub.gr, στα social media του KidsHub και στα social media του Aka | ARCHITECTURE KIDS ATHENS.

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν ξανά, θα οργανώσουμε μια γιορτή στο χώρο του Aka | ARCHITECTURE KIDS ATHEN, με έκθεση των  παιδικών έργων για να γνωριστούμε και να γιορτάσουμε μαζί το τέλος αυτής της δύσκολης περιόδου.

Kidshub